Daklozen in de noodopvang tijdens Corona.
Voor alle mensen in Den Haag die geen huis hebben en op straat moeten slapen is er vanwege de strenge Corona maatregelen dag en nachtopvang georganiseerd bij de StayOkay in Den Haag. Straat Consulaat is dagelijks aanwezig om daar waar nodig ondersteuning te geven en een vinger aan de pols te houden.

Wie zijn de mensen eigenlijk die op straat moeten overleven en alleen de opvang in kunnen bij vorst en tijdens een Coronapiek? Wat is de reden dat ze op straat slapen? Hoe lang slapen ze al op straat?
Over al dit soort vragen maken wij portretten en wat hun verblijf in het StayOkay hostel met ze doet.

Vandaag, maandag 9 november 2020 spraken we:

Naam: Martijn
Leeftijd: 35
Geslacht: Man

Martijn leeft al 3 jaar op straat jaar met tussenposen binnen

Het overleven op straat is echt lastig. Ik word heel erg aangekeken door mensen. Ik schaam mij heel erg, omdat ik geen plek heb om mezelf te wassen kijken mensen mij raar aan op straat. Ik zie eigenlijk geen uitweg meer en kom steeds dieper in een zwart gat terecht. Instanties geven alleen heel kortstondige hulp en blijf in hetzelfde schuitje hangen.

Al in zijn vroege jeugd heeft Martijn trauma’s opgelopen met ouders die er niet waren. Daaropvolgend kreeg hij te maken met verslavingsproblematiek. Hij werd onhandelbaar en is uiteindelijk op straat beland. ‘Mijn broer is doodgeschoten voor mijn ogen’.

Wat is je wens?
Mijn wens is gelukkig zijn, met minder geld en met een huis waar ik thuis kan zijn.

Wat zou je helpen?
Goede hulp een eigen huis en clean worden

Wat betekent het voor je dat je nu binnen kan zijn?
Ik kan even bijkomen. Ik krijg veel meer rust dan op straat. Ik heb voor het eerst in tijden weer eens uitgeslapen. Ik heb het gevoel dat ik eindelijk uit kan rusten en kan douchen! Buiten red ik het ook, maar dat is geen leven, ik was helemaal stuk.

 

Foto:  Eveline van Egdom