Daklozen in de noodopvang tijdens Corona.
Voor alle mensen in Den Haag die geen huis hebben en op straat moeten slapen is er vanwege de strenge Corona maatregelen dag en nachtopvang georganiseerd bij de StayOkay in Den Haag. Straat Consulaat is dagelijks aanwezig om daar waar nodig ondersteuning te geven en een vinger aan de pols te houden.

Wie zijn de mensen eigenlijk die op straat moeten overleven en alleen de opvang in kunnen bij vorst en tijdens een Coronapiek? Wat is de reden dat ze op straat slapen? Hoe lang slapen ze al op straat?
Over al dit soort vragen maken wij portretten en wat hun verblijf in het StayOkay hostel met ze doet.

Vandaag spraken we:

Naam: Kevin
Leeftijd: 27
Geslacht: man
Hoe lang al op straat: 7 jaar

Kevin zwerft in diverse buurten op straat. In Rijswijk, Den Haag Centrum, Scheveningen echt overal waar hij een plekje kan vinden. Soms zijn dat speeltuintjes of parken etc. “Op me eigen kracht om door te gaan, Iedere dag ben je bezig met overleven. Er is een mooier leven, ik zou het graag anders willen doen”.

Wat is je verhaal?
Toen ik een jaar of 13 was, groeide ik op tussen drugsdealers. Ik heb zelf ook het verkeerde pad gekozen. Ik ging voor het snelle geld, met alle gevolgen van dien. Mijn ouders wilden me door alle problemen niet meer in huis hebben. Daarna is het allemaal een beetje stuk gelopen.

Wat is je wens?
Huisje, boompje, beestje, samen met mijn vriendin gelukkig worden.

Wat zou je helpen?
Een eigen plek waar in mijn eigen ding kan doen, een bedrijfje opzetten en rustig worden.

Wat betekent het voor je dat je nu binnen kunnen zijn?
De hemel! Het daklozenloket heeft mij niet kunnen helpen. Er was geen opvang. Ik heb een vrijbrief gekregen om buiten te kunnen slapen. Ze kunnen me niet meer helpen. Dit is voor mij een fantastische oplossing.

Foto:  Eveline van Egdom