Daklozen in de noodopvang tijdens Corona.
Voor alle mensen in Den Haag die geen huis hebben en op straat moeten slapen is er vanwege de strenge Corona maatregelen dag en nachtopvang georganiseerd bij de StayOkay in Den Haag. Straat Consulaat is dagelijks aanwezig om daar waar nodig ondersteuning te geven en een vinger aan de pols te houden.

Wie zijn de mensen eigenlijk die op straat moeten overleven en alleen de opvang in kunnen bij vorst en tijdens een Coronapiek? Wat is de reden dat ze op straat slapen? Hoe lang slapen ze al op straat?
Over al dit soort vragen maken wij portretten en wat hun verblijf in het StayOkay hostel met ze doet.

Vandaag spraken we:

Naam: George
Leeftijd: 44
Geslacht: Man

Hoe lang leef je al op straat?
Nu leef ik ongeveer 8 jaar in Nederland maar heb geen rechten in dit land. Al deze jaren leef ik buiten, behalve die paar momenten dat de winteropvang open was.

Waar en hoe overleef je?
Met een slaapzak voor de kou of in de parkeergarage. Dan is het nog wel te doen.

Wat is je verhaal?
Ik ben geboren in Griekenland, maar ik had geen leven daar. Daarom ben ik naar Nederland gekomen om een normaal leven op de bouwen. Helaas heb ik hier geen rechten, maar je moet begrijpen dat het in Griekenland nog moeilijker is voor mij.

Wat is je wens?
Het bekende verhaal: dakloze mensen vragen geen gouden bergen. Net als de meeste dakloze mensen willen we en ook ik een rustig leven en een dak boven me hoofd.

Wat zou je helpen?
Betere hulp in Nederland voor niet rechthebbende mensen.

Wat betekent het voor je dat ze nu binnen kunnen zijn?
Het is beter dan niets, zeker beter dan buiten in de kou.

Foto:  Eveline van Egdom