Daklozen in de noodopvang tijdens Corona.
Voor alle mensen in Den Haag die geen huis hebben en op straat moeten slapen is er vanwege de strenge Corona maatregelen dag en nachtopvang georganiseerd bij de StayOkay in Den Haag. Straat Consulaat is dagelijks aanwezig om daar waar nodig ondersteuning te geven en een vinger aan de pols te houden.

Wie zijn de mensen eigenlijk die op straat moeten overleven en alleen de opvang in kunnen bij vorst en tijdens een Coronapiek? Wat is de reden dat ze op straat slapen? Hoe lang slapen ze al op straat?
Over al dit soort vragen maken wij portretten en wat hun verblijf in het StayOkay hostel met ze doet.

Vandaag spraken we:

Naam: Zuhal
Leeftijd: 50
Geslacht: Vrouw

Hoe lang leef je al op straat?
Gelukkig heb ik niet buiten hoeven slapen! Toen ik dakloos aankwam in Den Haag kon ik gelijk door naar het StayOkay Hostel.

Wat is je verhaal?
Ik had een kleine kamer in Valkenburg, ik had daar veel ruzie met de mensen. Er was daar een man die steeds dronken binnen kwam om mij lastig te vallen en mijn kamer te slopen. Er was een hele slechte energie daar. Toen ik de moed had verzameld om te vertrekken wist ik niet waar ik heen moest en toen ben ik naar Den Haag gegaan want ik hou zo van de zee!

Wat is je wens?
Een goed leven zonder stress en vervelende mensen om mij heen. Ik ben nu 50 jaar en ben daar klaar mee. Als ik een huisje heb gevonden wil ik graag piano gaan spelen.

Wat zou je helpen?
Een huisje. Ik vind dat de gemeente mij goed helpt. Ik denk dat dat komt omdat ik lief ben.

Wat betekent het voor je dat je hier kunt verblijven?
Ik vind het hier helemaal top. Zolang ik geen huis heb ben ik erg blij dat ik hier mag blijven!

Foto:  Eveline van Egdom