Daklozen in de noodopvang tijdens Corona.
Voor alle mensen in Den Haag die geen huis hebben en op straat moeten slapen is er vanwege de strenge Corona maatregelen dag en nachtopvang georganiseerd bij de StayOkay in Den Haag. Straat Consulaat is dagelijks aanwezig om daar waar nodig ondersteuning te geven en een vinger aan de pols te houden.

Wie zijn de mensen eigenlijk die op straat moeten overleven en alleen de opvang in kunnen bij vorst en tijdens een Coronapiek? Wat is de reden dat ze op straat slapen? Hoe lang slapen ze al op straat?
Over al dit soort vragen maken wij portretten en wat hun verblijf in het StayOkay hostel met ze doet.

Vandaag spraken we:

Naam: Lukas en Carolina
Leeftijd: 35 en 31
Geslacht: man en vrouw

Hoe lang zijn jullie al op straat?
We zijn al 3 jaar samen buiten op straat.

Waar en hoe overleef je normaal?
In een tent in het bos.

Wat is het verhaal?
We zijn 13 jaar geleden naar Nederland gekomen om te werken. Dit hebben we ook altijd gedaan, al die tijd in Nederland zijn we jaarlijks minimaal zes maanden aan het werk geweest. We hebben het grootste deel van de tijd wel een dak boven ons hoofd gehad, maar ook flink wat periodes buiten op straat geleefd. De laatste keer dat we een huisje hadden was vorig jaar. Door corona hield het werk helaas op en konden we de huur niet meer betalen. Gelukkig worden we nu vanwege de lockdown opgevangen in het Stay Okay hostel in Den Haag. Toen we hier aankwamen hebben we een poosje gerust en zijn we weer werk gaan zoeken, Dit is gelukt en we werken momenteel op de bloemenveiling in het Westland.

Wat is hun wens?
We hopen dat de lockdown nog even duurt en dat we daardoor verzekerd zijn van een dak boven ons hoofd. Nu is het weer een kwestie van blijven werken en een huisje vinden, dit is echter niet gemakkelijk. Onze grootste wens is genoeg geld verdienen om wat naar Polen te kunnen sturen voor de kinderen van Lucas 

Wat zou hen helpen?
Betere hulp voor arbeidsmigranten!

Wat betekent het voor hen dat ze nu binnen kunnen zijn?
We zijn erg blij, hier hebben we het lekker warm en is het mogelijk om naar werk te gaan.

Foto:  Eveline van Egdom