Opslagprojectvan de Jupiterkade naar de Zinkwerf 5-7

Haagse daklozen kunnen van gratis opslagruimte voor hun persoonlijke spullen gebruik maken in het kluizenproject.

Dat betekent een einde aan het sjouwen van spullen en letterlijk lichter door het leven. Het Haagse project is uniek in Nederland. Het is gerealiseerd door De Achterban en de zorginstellingen Brijder en Reakt. Zij bieden daklozen ook de mogelijkheid om hun belangrijke, zakelijke papieren digitaal op te slaan.

Door het plaatsen van de kluizen en de digitale opslag is het gedaan met het gesjouw met zware tassen en rugzakken. Veel daklozen gooien hun spullen noodgedwongen weg omdat ze rugpijn krijgen van het gesjouw. Ze kunnen wat hen dierbaar is nu gratis opslaan in een kluis. Ook het kwijtraken van belangrijke spullen door verlies of diefstal zal minder worden door de kluizen. Daklozen moeten nu elke keer opnieuw de noodzakelijke papieren voor een uitkering, huis of andere instanties aanvragen. De kluizen maken ook een einde aan het stigma van bepakt en bezakt, duidelijk herkenbaar als dakloze, door de stad te moeten lopen. Natuurlijk lossen de kluizen bij lange na niet alle problemen van daklozen op, maar ze kunnen nu wel ”lichter en luchtiger” door het leven.

Het project is uniek in Nederlanden en gerealiseerd door (ex) daklozen.

Laagdrempelig doordat het losstaat van de instellingen binnen de Maatschappelijke Opvang (MO). Iedere Haagse dakloze, cliënt binnen de MO of niet, geschorst door een instelling binnen de MO of niet, kan gebruik maken van de kluizen. Daarnaast zijn twee Haagse instellingen binnen de MO (Brijder en Reakt) wel partner in het project bij de uitvoering en beheer.

Aanmelden:
Omdat de kluizen vaak bezet zijn, is het aan te raden telefonisch navraag te doen of er plek is. Het is mogelijk om jezelf op een wachtlijst te laten plaatsen. Als er plek is word je gewaarschuwd.

Locatie kluizen:
Werkplaats Zinkwerf 5
T: 088 – 3582530

PDF: Kluizenproject Flyer