Het CBS heeft nieuwe cijfers over dakloosheid gepubliceerd, waarin wordt beweerd dat het aantal daklozen in Nederland is afgenomen, met name in de leeftijdsgroep van 18 tot 62 jaar. Dit nieuws lijkt positief, maar het roept zorgen op bij daklozenorganisaties, zoals het Straat Consulaat. Volgens hen is de realiteit anders, en zien zij juist een toename van daklozen, vooral onder vrouwelijke daklozen.

De directeur van het Straat Consulaat, Marlies Filbri, benadrukt dat de CBS-cijfers niet overeenkomen met wat zij en andere hulpverleners in de praktijk waarnemen. Ze wijst op enkele problemen met de telmethoden van het CBS, waaronder het feit dat daklozen onder de 18 en boven de 65 niet worden meegerekend, evenals veel EU-migranten en ongedocumenteerden.

Een belangrijk punt dat Filbri naar voren brengt, is dat vrouwelijke daklozen vaak minder zichtbaar zijn en daarom worden vergeten in de statistieken. Vrouwen hebben andere overlevingsmechanismen op straat en zijn kwetsbaarder, waardoor ze langer in gewelddadige situaties kunnen blijven. Ook vrouwen in vrouwenopvangcentra worden niet meegeteld.

Het Straat Consulaat benadrukt het belang van een bredere telling die alle daklozen, inclusief de minder zichtbare groepen, omvat. Dit is cruciaal voor het ontwikkelen van effectief beleid en het waarborgen van ondersteuning voor alle daklozen, ongeacht hun geslacht of leeftijd.

De gemeente Den Haag heeft plannen om te investeren in preventie om dakloosheid te voorkomen, maar Filbri benadrukt dat het begrijpen van de volledige omvang van het probleem essentieel is om effectief beleid te kunnen formuleren. Het Straat Consulaat wacht in spanning op bredere tellingen in Oss en Den Bosch, die hopelijk een realistischer beeld van dakloosheid zullen schetsen en een basis zullen bieden voor passende maatregelen.

Lees het volledige artikel op de website van Den Haag FM:

Volgens CBS zijn er minder daklozen, maar daar merkt Den Haag niks van: 'Tellen moet anders'

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!

Foto: Eveline van Egdom. Foto's gemaakt voor de campagne 'Dakloosheid zie je niet