De voormalige KPN Telefooncentrale aan de De Constant Rebecquestraat heeft de eerste Haagse Leegstandsaward gewonnen. De uitslag werd vandaag live bekend gemaakt in het radioprogramma Lunchroom Lash van Den Haag FM.

Het Straat Consulaat, dat zich inzet voor dakloze mensen in Den Haag, had vijf panden genomineerd voor de ludieke award. In een online stemming hebben 1.553 mensen een stem uitgebracht, waarvan 583 stemmen voor het voormalige KPN-pand. De andere genomineerde panden waren het Kapel & Zusterhuis bij het Westeinde Ziekenhuis (389 stemmen), het Belastingkantoor aan het Stationsplein (357), het Azivo-kantoor aan de Oude Haagweg (125) en de politiepanden aan de Jan Hendrikstraat (99). Achtergrond van de campagne is het feit dat er in Den Haag veel panden leegstaan, terwijl er tegelijkertijd een groeiend aantal dakloze mensen is. Het Straat Consulaat vindt dat niet met elkaar te rijmen en wilde met de verkiezing hier op een ludieke manier aandacht op vestigen.

Het Straat Consulaat pleit al jaren voor meer betaalbare woonruimte om dakloosheid op te lossen. Maar omdat de nieuwbouw van woningen stagneert wordt het tijd om ook naar de bestaande voorraad te kijken. Door de leegstand aan te pakken, kamerverhuur te verruimen, woningsplitsen te stimuleren of woningdelen mogelijk te maken kan ook veel woonruimte gecreëerd worden. Zo zouden er in de vijf genomineerde panden honderden wooneenheden voor dakloze mensen gerealiseerd kunnen worden.

De leegstandscampagne van het Straat Consulaat startte in oktober 2023 met de Fundit-petitie met de oproep aan de wethouders Balster (Wonen) en Vavier (Maatschappelijke Opvang) om leegstand met radicale middelen aan te pakken, zoals panden onteigenen of aankopen. Een ander goed middel is de leegstandsverordening en dan het liefst de experimentele zoals die in Utrecht en Amsterdam met succes wordt toegepast. In beide steden levert dit honderden panden per jaar op die weer bewoond worden.

De campagne is bedacht door mensen uit de Achterban, een groep mensen die zelf dakloos zijn of zijn geweest en die wordt gefaciliteerd door het Straat Consulaat. Zij zijn verbaasd en gefrustreerd over het gebrek aan huisvesting en zien tegelijkertijd opvallende leegstand in de stad.

Resultaat

Het afgelopen half jaar bleek de campagne veel media-aandacht te genereren met aandacht in landelijke kranten als De Telegraaf en de Volkskrant. Ook heeft het TV-programma EenVandaag aandacht besteed aan onze acties en een heel item gewijd aan de aanpak van leegstand.

Ook bleek de lokale politiek gevoelig voor onze acties. Inmiddels zijn wij in gesprek met de gemeente over de nieuwe leegstandsaanpak en heeft het stadsbestuur te kennen gegeven om met een leegstandsverordening te gaan werken.

 

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!