Vorige week bezochten Hulya Kat en Wieke Paulusma Tweede Kamerleden van D66 het Straat Consulaat. Wieke Paulusma doet namelijk een zorgtour en wil weten hoe de zorg voor dakloze mensen is georganiseerd. Hulya Kat heeft de portefeuille maatschappelijke opvang voor dakloze mensen.

De tour start bij ons op het Straat Consulaat kantoor. We gaan hier in gesprek met Kim. Zij is door een hersenbloeding halfzijdig verlamd geraakt. En raakte haar huis kwijt omdat de huur niet werd betaald toen zij zelf in het revalidatiecentrum zat. Hierdoor verblijft ze op dit moment in de daklozenopvang. En is het een hele klus geweest om ervoor te zorgen dat zij ook hier de juiste zorg ontvangt.

Het daklozenloket is namelijk niet ingericht voor mensen met somatische klachten (somatische klachten zijn lichamelijke en psychische klachten). Toch was er voor Kim geen andere plek om te verblijven. De daklozenopvang is haar enige optie. Hierdoor moest de ‘thuiszorg’ dus bij de daklozenopvang georganiseerd worden. Het verhaal van Kim geeft Hulya en Wieke een goed beeld van de realiteit voor dak- en thuisloze mensen.

In de hoek van de vergaderkamer waar we dit met elkaar bespreken, staat een grote foto van Aad. Een dakloze, oudere man die net geen 80 jaar is geworden. Hij heeft altijd de wens gehad om dood te gaan op straat. In de realiteit zat dit er minder mooi uit dan hij zich had voorgesteld en bleek er de laatste maand van zijn leven heel veel zorg nodig te zijn. Helaas bleek ook deze zorg er ingewikkeld te organiseren in de daklozenopvang. De verhalen van Kim en Aad geven Hulya en Wieke een goed beeld van de realiteit voor dak- en thuisloze mensen die zorg nodig hebben.

Na deze verhalen, neemt Jeroen Melchior, onze veldwerk-medewerker ons mee naar een klein tentenkamp in Den Haag. Dit kleine tentenkamp is opgesteld onder een brug waar elke 10 minuten een tingelende tram overheen dendert. Jeroen heeft onder andere als taak om contact te maken, vertrouwen te winnen en mensen van de straat naar de opvang te begeleiden. Wanneer dit mogelijk is dan.. 

 Tekst gaat verder onder de afbeelding.  

daklozentour den haag tenten onder brug
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Blogger

In het kleine tentenkamp wat we bezoeken, slapen namelijk mensen voor wie de zorg helemaal niet toegankelijk is. Omdat de opvang voor hen ook niet toegankelijk is. Zij kwamen naar Nederland, naar Den Haag omdat ze hier als EU burger graag wilden werken. Wonen en werken werd voor hen als ‘combi-pakket’ aangeboden. Maar toen zij door het zware werk uitvielen, werden ze ook acuut de woning waar zij verbleven uitgezet.

Na deze realistische tour, worden we door Hulya en Wieke bedankt voor het duiden van de realiteit waar veel dak- en thuisloze mensen in vast zitten. We spreken met elkaar af om contact te houden zodat we met elkaar kunnen bekijken hoe we deze schrijnende situaties kunnen verbeteren.

Dit artikel is geschreven door Joy Falkena, belangenbehartiger bij het Straat Consulaat.