Een thuis begint met een huis, liefst een permanente plek. Maar een thuis is meer dan een dak boven je hoofd. Het is ook ruimte krijgen om je talenten te ontwikkelen, bijvoorbeeld door een opleiding te volgen. Maar toegang tot onderwijs is voor dak- en thuisloze jongeren helemaal niet zo vanzelfsprekend.

Terwijl een diploma essentieel is voor hun toekomstperspectief. Het Straat Consulaat in Den Haag biedt met het ‘Terug naar School’ project een eerste stap naar een zelfstandige toekomst. Het project is onderdeel van het programma ‘Alle jongeren een thuis’ van Kansfonds, waarmee wordt ingezet op het terugdringen van het aantal dak- en thuisloze jongeren. Fonds 21 levert zowel een financiële als inhoudelijke bijdrage aan het programma.

Terug naar school

Kaya (23) zat in de meidenopvang bij het Leger des Heils toen zij in contact kwam met het Straat Consulaat Den Haag. Ze hoorde over het ‘Terug naar School’ project en besloot zich aan te melden. “Ik zat al een paar maanden in de crisisopvang en ging al 2 jaar niet meer naar school. Het voelde alsof ik vastzat.

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Blogger

Het Educatieproject wordt
gesteund door Kansfonds

Toen het Straat Consulaat kwam praten over het ‘Terug naar School’ project ging alles heel snel. Ze keken naar mijn motivatie en of ik het vol kon houden om weer naar school te gaan. Ik was dolblij dat ik deze kans kreeg! Sinds een maand heb ik een eigen woonplek en dat geeft me de rust om me helemaal op mijn schoolwerk te richten.”

“Als ze het op eigen houtje moeten regelen, lopen ze vast in de regelgeving.” – Evelien – Projectleider het Straat Consulaat

Lees het complete artikel op de website van Fonds21:

Toegang tot onderwijs: Hoe maak je dat ook voor thuisloze jongeren vanzelfsprekend?

Bij de foto: Evelien voormalig Projectleider Educatieproject bij het Straat Consulaat. Sinds 1 januari 2022 is deze functie overgenomen door Jeroen van Es.