Een goed getraind team van tien jongeren (19-24 jaar) met ervaring in de jeugdzorg deed in 2019 en 2020 onderzoek onder mede-jongeren naar hoe zij de overgang van 18- naar 18+ ervaren en hoe ze aankijken tegen de begeleiding die ze daarbij krijgen. Zij werden daarbij begeleid door medewerkers van Straat Consulaat en stichting Mara.

Deze organisaties ondersteunen jongeren in Den Haag en maken zich al lang zorgen over jongeren die als ze 18 worden niet de hulp krijgen die ze nodig hebben. Zij wilden weten of er, na alle adviezen van JONG doet mee! (het platform van jongerenraden uit de specialistische jeugdzorg, dak- en thuisloze jongeren en ExpEx), inmiddels verbeteringen in de begeleiding van deze jongeren te zien zouden zijn.

Een ander belangrijk doel van dit participatieve onderzoeksproject was om te achterhalen wat jongeren zelf zien als verbetermogelijkheden. Betrokken in het onderzoek zijn jongeren in de jeugdzorg die nog 18 moesten worden en jongeren tussen 18 en 24 jaar met ervaring in de jeugdzorg.

Belangrijkste oproep van de jongeren naar aanleiding van het onderzoek: stop nooit de hulp aan jongeren die jeugdzorg krijgen, voordat de ‘Big 5’ (dak boven het hoofd, school, werk of dagbesteding, een volwassene en een hulpverlener om op terug te vallen, voorbereid op financiële zelfstandigheid en een sociaal netwerk hebben) gerealiseerd is. Te vaak is dat nog niet het geval.

De jongeren hebben het rapport gepresenteerd aan de wethouders van Den Haag en omliggende gemeenten. De bedoeling is de uitkomsten ook nog te bespreken met medewerkers en bestuurders van jeugdzorginstellingen. ‘Samen 18 en vooruit’ is een project van Straat Consulaat en stichting Mara. Het is mogelijk gemaakt door steun van vier fondsen en de gemeente Den Haag.

Meer informatie over het project: Joy Falkena (06-51550091)

Het volledige rapport en de samenvatting zijn onderstaand vinden: 

Download rapport

Download Samenvatting PDF rapport


Schrijf u in het mailchimp account van het Straat consulaat als u op de hoogte gehouden wil worden van de nieuwe blogposts, activiteiten, acties en eventuele nieuwsbrieven.