Dinsdag 26 maart was het zover: de certificaten werden uitgereikt aan het onderzoeksteam van het project Samen 18 en vooruit! Het tweejarige project is een samenwerking tussen stichting MARA, onderzoeker Maarten Davelaar, adviseur en spin in het web Fietje Schelling en stichting Straat Consulaat en wordt mogelijk gemaakt door gemeente Den Haag, Fonds 1818, stichting Boschuysen en het Liduinafonds.

Met behulp van twaalf ervaringsdeskundige jongeren wordt gekeken naar de overgang -18/ 18+ binnen de jeugdhulp. 50 jongeren uit meerdere jeugdhulpinstanties worden op drie momenten geïnterviewd: als ze 17,5 zijn, net 18 zijn geworden en 18,5 zijn.

In acht intensieve trainingen zijn al acht ervaringsdeskundige jongeren getraind in onder andere interviewtechnieken, presenteren, grenzen stellen en communicatietechnieken. Het waren zware maar gezellige trainingen. De ervaringsdeskundige jongeren waren leergierig, goed op elkaar ingespeeld en dachten intensief mee over de vragenlijst. Ook zijn ze ondergedompeld in rollenspellen – zowel met elkaar als met acteurs- en hierin wisten ze zich goed staande te houden.

De eerste interview ronde komt er nu aan en het onderzoeksteam is er klaar voor. Het belooft een interessant en intensief onderzoek te worden!