PERSBERICHT

In het kader van de ‘Week van de Eerlijke Beeldvorming’ lanceert Straat Consulaat een reeks persfoto’s die een realistisch beeld geven van dak- en thuisloze mensen. Dakloze mensen worden vaak eenzijdig gepresenteerd in de media, waarbij de volledige diversiteit van deze groep niet aan bod komt. Het is opmerkelijk dat vrouwen bijvoorbeeld bijna nooit worden afgebeeld. Ook andere vormen van dakloosheid komen niet aan bod, zoals jongeren die aan hun lot worden overgelaten door jeugdzorg, mensen die in tentjes in het bos slapen en mensen die van de ene naar de andere bank verhuizen.

“Vaak horen we mensen zeggen: ‘Ik herken mezelf niet in het stereotype beeld van dakloze personen.’ Stigma zorgt ervoor dat we het probleem liever op afstand houden. Maar dakloosheid is dichterbij dan we denken. Een opeenstapeling van tegenslagen kan iedereen treffen, met als gevolg dat mensen dakloos worden. Het gaat hier om mensen zoals jij en ik.”, aldus Marlies Filbri, directeur van Straat Consulaat.

Dit is het tweede jaar dat Straat Consulaat een nieuwe set persfoto’s lanceert. Door het volledige spectrum van dakloosheid te tonen, wil Straat Consulaat stereotypering van dakloze mensen tegengaan. Ons doel is om een ontmoetingsplek te worden voor ondernemers, organisaties en inwoners van Den Haag, hiervoor is het noodzakelijk om een realistisch beeld te tonen van ons werk met dak- en thuisloze mensen.

Negatieve beeldvorming staat een echte oplossing in de weg. De media spelen hierin een belangrijke rol door hun woordkeuze, framing en gebruikte beelden. Help ons daarom mee in de strijd tegen stigmatisering.

Beeldbank: gratis persfoto’s downloaden

Deze foto’s zijn vrij te gebruiken en te vinden op onze website
Fotograaf: Eveline van Egdom.

————
Noot voor de redactie
Van 29 juni tot 6 juli organiseert Straat Consulaat de Week van de Eerlijke Beeldvorming, waarvan de lancering van de persfoto’s onderdeel is. Tijdens deze week is er een expositie te bezichtigen in ons pand aan de Torenstraat 35A. Voor interviews en vragen kunt u contact opnemen met Marlies Filbri, directeur van Straat Consulaat, via 06-43833590 of Roos Rademaker via 06-17850928

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!

Foto:  Eveline van Egdom