Hoe hebben jullie dit fantastische pand voor elkaar gekregen! is één van de vragen die Marlies Filbri, directeur van Straat Consulaat regelmatig krijgt.

‘Dit was nooit gelukt zonder de ondersteuning van organisaties, fondsen en ondernemers, waarbij vooral de support van Martijn van Rheenen, eigenaar van investeringsbedrijf Momentum Capital een doorslaggevende rol heeft gespeeld.’

Hoe zijn jullie in contact gekomen?

Marlies: “Het was kort na mijn aantreden bij Straat Consulaat in 2020 dat ik las over het Coronadorp. Martijn had in vier weken tijd met eigen geld een Corona zorglocatie voor dakloze mensen met 40 slaapkamers neergezet, vlakbij het ADO stadion in Den Haag. Ik las in de interviews hoe betrokken hij was met de problematiek van dakloosheid. Ik heb hem toen gevraagd om bij de jongensopvang op Werelddaklozendag op 10 oktober aanwezig te zijn om vanuit zijn eigen ervaring van thuisloosheid de jongens te inspireren. Hij kan zich natuurlijk als geen ander verplaatsten in de situatie waarin dakloze jongeren zich bevinden. Helaas kon het door een nieuwe lockdown niet doorgaan maar sindsdien hebben we altijd contact gehouden.”

Straat Consulaat was al jaren op zoek naar een nieuw pand omdat het kantoor dat we huurden niet voldoende ruimte gaf aan de groeiende groep vrijwilligers en activiteiten. Maar als kleine NGO met geen eigen middelen is het natuurlijk heel ingewikkeld een groter pand te vinden zonder geconfronteerd te worden met veel te hoge huurlasten. Martijn bood toen aan om de komende 5 jaar de helft van onze nieuwe huur te betalen zodat we de tijd krijgen om deze hogere kostenpost te integreren in onze bedrijfsvoering! Deze support was voor ons ongelooflijk belangrijk om de stap naar een groter pand te durven zetten. Marlies:” voor een kleine stichting die elk jaar opnieuw subsidies moet aanvragen is zo’n jarenlange financiële commitment ontzettend belangrijk. Niet alleen financieel overigens maar ook mentaal. Voor ons is ondersteuning vanuit ondernemers en particulieren, op welke manier dan ook ongelooflijk waardevol om onze missie dakloosheid uit te bannen te kunnen behalen. Het geeft ons meer draagvlak en kracht om een kritisch geluid te laten horen als zaken niet goed geregeld zijn voor dakloze mensen en wij vinden dat het beter moet en kan.”

Martijn: “Ik heb diep respect voor mensen die in Nederland op straat overleven en de hardheid van de straat en de eenzaamheid trotseren. Maar mensen kunnen heel snel breken op straat. De mensen van Straat Consulaat gaan daarom elke dag in Den Haag de straat op om met hun warmte mensen te helpen die de macht over hun leven aan het verliezen zijn. Ze helpen deze mensen letterlijk uit goot. We hopen dat we met onze steun aan Straat Consulaat anderen inspireren om thuis- en daklozen te omarmen.”

“Meerdere bedrijven hebben ons enorm geholpen met de inrichting van de koffiebar ‘Straat Bakkie’ die zich op de begane grond van ons nieuwe pand aan de Torenstraat bevindt zoals Dille en Kamille, Espresso Services West, Gevelbankshop, Coffeebeans, en vele anderen. Zo komt de Dirk van den Broek die tegenover ons zit elke ochtend langs met broodjes en zacht fruit. Allemaal hebben ze ons flinke donaties en kortingen gegeven. Dat betekent heel veel voor ons. We zijn bezig om meerdere ondernemers op verschillende manieren aan ons te verbinden dus als dit verhaal je inspireert neem dan vooral contact op met: iris@straatconsulaat.nl

Beeld: Mark Horn.

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!