De bouw van betaalbare woningen schiet nog steeds niet op in Den Haag. In het afgelopen half jaar werd een nieuw dieptepunt bereikt: Volgens het CBS zijn er nul vergunningen verleend voor de bouw van sociale woningen in Den Haag. En dat terwijl het Haagse stadsbestuur heeft beloofd dat er jaarlijks 1.200 sociale woningen bij komen.

In de Haagse gemeenteraad werd daar afgelopen woensdag wel even bij stil gestaan, maar tot veel beroering leidde het niet. In de commissie Ruimte excuseerde woonwethouder Balster de zwaar tegenvallende cijfers met allerlei verzachtende omstandigheden.

Het besef dat het jaar na jaar groeiende tekort aan betaalbare woningen de oorzaak is van de enorme groei van dakloosheid en dat deze schending van een basaal mensenrecht met volle kracht moet worden bevochten zit nog steeds niet tussen de oren van ons stadsbestuur. Ondanks prachtige woonvisies, prestatieafspraken met corporaties, een doorbraakplan, een urgentieplan betaalbare huisvesting en tientallen miljoenen op de plank lukt het in de verste verte niet om de plannen waar te maken. De conclusie: Je kunt wel veel mooie plannen hebben, maar zonder daadkracht bereik je niet veel.

We schreven dit artikel naar aanleiding van het artikel in het AD Den Haag “Haagse huizenbouw raakt in een dip en dat is pijnlijk gezien de grote woningnood: ‘Wordt een zwaar jaar'”. 

Lees het artikel in het AD hieronder, mits je een Premium account hebt.

Nul betaalbare woningen in Den Haag

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!

Foto door: Valerie Kuypers van Martijn Balster wethouder Volkshuisvesting Welzijn Zuidwest Den Haag.