In Nederland is menstruatie-armoede een groeiend probleem dat veel vrouwen treft. Menstruatie-armoede verwijst naar het onvermogen van vrouwen om menstruatieproducten te kopen, wat leidt tot ongemak, schaamte en gezondheidsrisico’s. Hoewel het vaak over het hoofd wordt gezien, heeft dit ook een specifieke impact op dakloze mensen.  

Statistieken tonen aan dat 1 op de 10 vrouwen in Nederland moeite heeft om menstruatieproducten te bekostigen. Een op de vijf vrouwen heeft zelfs wel eens geen geld gehad om tampons of maandverband te kopen. Menstruatie armoede treft vrouwen uit alle lagen van de bevolking, maar dakloze vrouwen en meisjes worden onevenredig had getroffen. Voor hen kan het gebrek aan financiële middelen betekenen dat ze moeten kiezen tussen eten, een veilige slaapplek of de basisbehoefte van menstruatieproducten.

Val Kabinet: gratis menstruatieproducten lijken nog ver weg

Om menstruatie-armoede en de impact ervan op dakloze mensen aan te pakken, moeten verschillende maatregelen worden genomen. Met de val van het Kabinet zal het echter nog wel even duren voor menstruatieproducten voor mensen met een laag inkomen gratis worden.

Daarom zijn we ontzettend blij met het initiatief van het Armoedefonds om via MUP’s (Menstruatie Product Uitdeelpunt) tóch gratis menstruatieproducten beschikbaar te stellen. Inmiddels zijn er door het hele land ruim 1.800 van deze uitdeelpunten beschikbaar. Met al deze MUP’s worden zo’n 150.000 meisjes en/of vrouwen in Nederland bereikt.

Een MUP bij Straat Consulaat

Bij Straat Consulaat hebben we ook een MUP voor dak- en thuisloze mensen. Omdat er een steeds grotere groep mensen noodgedwongen op straat moet overleven bieden we naast onze MUP ook hygiëne pakketjes met verzorgingsproducten.

Daarnaast checken we tijdens onze bezoeken bij andere instellingen ook altijd of menstruatie producten daar verkrijgbaar zijn. Als blijkt van niet, dan verwijzen we de instelling vaak naar het Armoedefonds om daar een pakket te bestellen.

Wil jij zelf producten doneren?

Dat kan! Ben je een inzamelingsactie gestart of heb je zelf nog wat producten staan die je niet meer gebruikt? Is het doosje stuk maar zijn de maandverbandjes en de tampons nog netjes dicht verpakt?

Je mag de producten langsbrengen bij onze fantastische koffiebar ‘Straatbakkie’.

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!