Wat zou het mooi zijn als ervaringskenners op het gebied van dakloosheid landelijk de krachten kunnen bundelen en een stevige vuist kunnen maken om dakloosheid uit te bannen. Waar een wil is, is een weg, en door de samenwerking Dakloosheid Voorbij lukte het vrijdag om vanuit verschillende plekken uit het land mensen met ervaring met dakloosheid (ervaringskenners) bij elkaar te krijgen en de ambitie uit te spreken om een landelijke vuist te vormen.

De kracht van ervaringskennis

We trapten de middag af met koffie en gebak, want met deze samenwerking hebben we echt iets te vieren. In een voorstelrondje vertelde iedereen een stukje over eigen ervaringen, waar zij denken dat de knelpunten liggen en waar zij zich graag voor in willen zitten. De rode draad was vooral het recht op huisvesting voor iedereen. Op het moment dat je dakloos wordt, heb je het gevoel dat je voor de samenleving niet meer meetelt. Ze balen van het beeld dat er leeft over mensen die dakloos zijn. De uitzichtloze situatie waar je in zit breekt je op. Je gaat van opvang naar opvang en na jaren van uitzichtloosheid, maak je misschien kans op een woning. Dit moet toch echt anders kunnen! Een paar mooie uitspraken van mensen: “Laten we haat en angst bestrijden, niet uitzaaien” en ”Dakloze mensen zijn niet een probleem, dakloosheid is het probleem!”.

Naamgeving van het Panel: creativiteit in beweging

We hebben met elkaar nagedacht over een passende naam voor het panel. Druk op de ketel. De tegenmacht. De menselijke maat, Samen onderweg naar de feiten. De druktank. Dak OpPositie. De Doofpot Voorbij. Binnenkort horen jullie welke naam het wordt.

De dag hebben we afgesloten door samen roti te eten. We zijn gedreven om aan de slag te gaan en kunnen jullie verzekeren dat je nog veel van ons gaat horen komende tijd.

Lees hier meer over Dakloosheid Voorbij.

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!