In Zaanstad, Tilburg en Amsterdam krijgen 600 huishoudens met een bijstandsuitkering gedurende twee jaar maandelijks 150 euro extra, zonder voorwaarden. ‘Gewoon geld geven’ heet het project van het Kansfonds, dat grotendeels wordt gefinancierd door de Postcodeloterij. De deelnemers in Zaanstad hebben inmiddels hun eerste toelage ontvangen.

Het Kansfonds wil weten wat er gebeurt als mensen die in armoede leven extra geld krijgen zonder voorwaarden. Daar werd eerder mee geëxperimenteerd in de VS, Canada en Scandinavische landen en ook in Nederland op kleine schaal. Onderzoeksresultaten zijn niet eenduidig.

Bij enkele projecten gingen mensen die in armoede leven door extra geld eerder op zoek naar een fulltimebaan en hadden ze minder gezondheidsklachten. Kinderen leverden betere schoolprestaties. De vraag is of zulke effecten ook nu zullen optreden.

Lees het volledige artikel op de website van de NOS:

Honderden arme gezinnen krijgen 150 euro extra per maand, wat gaan ze ermee doen?

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!