Haaglanden Medisch Centrum (HMC) heeft met belangstelling gelezen in de Telegraaf en de Volkskrant dat het voormalig zusterhuis met kapel aan de Lange Lombardstraat één van de vijf genomineerde panden is voor de Leegstandsaward van Straat Consulaat. “Het is uiteraard een prijs, die een serieus signaal afgeeft, die wij liever niet willen winnen”, gaven ze aan en nodigden ons uit voor een gesprek en een rondleiding.

Die uitnodiging hebben wij met beide handen aangepakt en zijn op 16 mei samen met de Achterban in gesprek gegaan in het Westeinde ziekenhuis. Wij hebben kunnen uitleggen dat het doel van de award is om bewustwording te creëren en actie te stimuleren. We willen de absurditeit en ernst van de wooncrisis in de schijnwerpers zetten. Het is onacceptabel dat er zoveel mensen dakloos zijn terwijl er zoveel gebouwen leegstaan. Die boodschap is goed overgekomen.

Ook werden er veel stigma’s besproken die op dakloosheid rusten, de moeilijkheden die ze in het ziekenhuis tegenkomen door bijvoorbeeld dakloze mensen te behandelen die weer de straat op gaan of als mensen geen adres hebben en dus niet verzekerd zijn en de moeilijkheden waar dakloze mensen tegenaan lopen. Ook werden er veel persoonlijke verhalen gedeeld. Het was mooi om te zien dat er bij de delegatie van het HMC oprechte interesse voor dakloosheid en de persoonlijke verhalen was.

Daarna hebben we een rondleiding gekregen door de ruim 3.000 m2 van het voormalig zusterhuis en de kapel. De kapel staat helemaal leeg en is een schitterende ruimte met prachtig glas-in-lood. Alleen wat duiven hebben er onderdak. Het zusterhuis werd ooit bewoond door tientallen verpleegkundigen, maar sinds begin 2022 wordt alleen de benedenverdieping bewoond door slechts 5 mensen via leegstandsbeheerder AdHoc.

HMC vernieuwt de komende jaren haar ziekenhuislocaties en wil het zusterhuis in bezit houden als schuifruimte. In de tweede fase van het bouwprogramma zal er meer duidelijk worden over de nieuwe bestemming van het voormalig zusterhuis en de kapel. Wij hopen dat het stadsziekenhuis kiest voor betaalbare huisvesting.

Sportief van het HMC dat ze met ons in gesprek zijn gegaan over hun nominatie. Van de andere gegadigden hebben we nog geen uitnodiging ontvangen.

Op de leegstandsaward kan hier nog steeds gestemd worden.

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!