Soms word ik er moedeloos van als ik lees welke dakloosheidsmaatregelen vanuit verschillende gemeenten in Nederland de ether in worden geslingerd. De plannen veinzen daadkracht maar lossen dakloosheid natuurlijk niet op.

Bankjes van het Centraal Station, worden verwijderd omdat mensen het een naar gezicht vinden als daar dakloze mensen zitten met plastic tasjes. Of tentjes in parken en duinen worden ontruimd zodat ze niet meer in het zicht staan, gebiedsverboden voor dakloze mensen zodat ze tijdelijk elders een slaapplek moeten zoeken. Of er wordt een strenger boetebeleid voor buitenslapers ingevoerd.

Hoe kan je mensen beboeten voor iets wat ze nu eenmaal niet thuis kunnen doen omdat ze geen thuis hebben, zoals slapen, eten en drinken, poepen en plassen. Dakloze mensen hebben geen keuze en kunnen dus niet anders. Het lijkt er op dat mensen vanwege hun dakloosheid worden bestraft. Boetes worden uitgedeeld om te voorkomen dat iemand nog eens in de fout gaat en zouden een afschrikkende werking moeten hebben. Maar als je niet anders kan heeft zo’n boete dus geen enkele zin.

Het beboeten van mensen leidt er ook nog eens toe dat mensen wanneer zij alles weer een beetje op de rit hebben en weer een baan krijgen bij de eerste de beste salarisuitbetaling een loonbeslag om de oren krijgen omdat er nog boetes uitstaan. Gelukkig heeft Straat Consulaat Ineke, een bevriende advocate die dakloze mensen helpt om de stapeling van boetes voor de rechter te brengen. Vaak worden mensen dan vrij gesproken. Maar moeten we elkaar op deze manier zo bezig houden? Hebben de rechters het niet druk genoeg? Stop met die boetes en laten we met elkaar zoeken naar echte oplossingen.

Het oplossen van dakloosheid ligt in het beschikbaar maken van betaalbare huisvesting voor iedereen. We moeten buiten de kaders gaan denken en rigoureuze keuzes maken. Laten we aan de slag gaan met het ombouwen van de beschikbare panden die al jaren leeg staan #Dakloosheid is een woonprobleem!

Lees hier het hele artikel van NOS nieuws:

Boetes voor daklozen ‘beschamend’, maar op sommige plaatsen worden het er meer

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!

Foto: Kansfonds. Lees hier verder over de laatste alternatieve foto’s