Op maandag 29 januari zijn een aantal collega’s van Straat Consulaat op uitnodiging van ervaringsdeskundige Ronja Bruins op straatwandeling geweest, waarbij Ronja ons meenam langs voor haar betekenisvolle plekken in het centrum van Den Haag, en daarbij vertelde waarom deze plekken voor haar betekenis hebben.

Het verhaal van Ronja, hoewel voor een aantal van ons niet nieuw, blijft indrukwekkend. Het perspectief van een jonge dakloze vrouw in een voor haar vreemde stad, in de overlevingsstand. Hoe een combinatie van pech en persoonlijke beslissingen kunnen leiden tot dakloosheid, en daarmee afhankelijkheid van een systeem wat maar moeilijk lijkt te kunnen omgaan met mensen in kwetsbare situaties die  niet in de vooraf bedachte hokjes vallen, zet je aan het denken. Wat dakloosheid met mensen doet, de fysieke en mentale schade die zij oplopen, is in de eerste plaats vooral schrijnend voor henzelf, maar heeft ook vergaande gevolgen voor de maatschappij.

Zonder al te veel prijs te geven over de ervaringen van Ronja, zetten de verhalen van Ronja je wel aan het denken. En dat is ook precies het doel!

De straatwandeling van Ronja – die ongeveer 2 uur duurt en begint en eindigt bij Centraal Station – zou eigenlijk verplichte kost moeten zijn voor beleidsambtenaren, uitvoeringsinstanties, politici, studenten sociaal werk en iedereen die werkt met en voor dakloze mensen. Na afloop is er een moment om met elkaar te reflecteren op de wandeling onder het genot van een kop koffie of thee.

Interesse in de straatwandeling? Neem contact op met Ronja Bruins voor meer informatie het bespreken van de mogelijkheden. E-mailadres: ronjabruijns@gmail.com 

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!