In Den Haag staan duizenden panden langdurig leeg, terwijl het aantal dakloze mensen blijft stijgen. Dit onrecht willen we bij Straat Consulaat niet langer accepteren. Daarom hebben we de “Geef Den Haag een Thuis Award” gelanceerd, waarin we aandacht vragen voor de meest opvallende leegstaande panden in onze stad. Met deze campagne hopen we meer bewustwording te creëren en oplossingen te stimuleren voor de schrijnende wooncrisis.

Tot nu toe hebben we al een indrukwekkend aantal stemmen verzameld. In dit artikel belichten we één van de vijf genomineerde panden: het voormalige Azivo kantoor op de Oude Haagweg.

Stem hier op jouw favoriete pand en help ons de leegstand om te zetten in huisvesting voor dakloze mensen.

Het voormalige Azivo kantoor als leegstandsicoon

Het voormalige Azivo-pand heeft een rijke historie. Ooit huisvestte het de kantoren van bandenfabrikant Vredestein en diende het als hoofdkantoor van het ziekenfonds Azivo. Sinds 2011 staat het gebouw echter leeg. Het is eigendom van de van Herk Groep, die jaren geleden plannen presenteerde voor het pand. In 2020 werd een vergunning verleend voor de bouw van 66 woningen, maar er is sindsdien niets gebeurd. Dit is het bouwplan:

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Blogger

De van Herk Groep is eigendom van de Rotterdamse vastgoedondernemer Aat van Herk. Het is de grootste particuliere eigenaar van Nederland, met bijna 6.000 huurwoningen. Tijdschrift Quote schat het vermogen van Aat van Herk op 2,1 miljard euro, waarmee de Rotterdammer zichzelf terugvindt op plek 15 van rijkste Nederlanders.

Het Wijkberaad Houtwijk en de omwonenden protesteren al jaren tegen de verloedering door de leegstand. In 2022 hebben buurtbewoners twaalf zakken vol afval verzameld in de omgeving van het pand en deze bij het kantoor van de Van Herk Groep gedeponeerd, met een briefje erbij: . “We zullen het nu nog vriendelijk aanbieden, maar de volgende keer storten we het gewoon in jullie kantoor.”

De buurtbewoners in de krant: “We worden al jaren getergd door de traagheid in besluitvorming”. De eigenaar heeft nu beloofd om rond de zomer van 2024 aan de slag te gaan. Het pand wordt momenteel beheerd door leegstandsbeheerder VPS, maar behalve een klusbedrijfje dat er een werkplaats heeft, staat het pand verder helemaal leeg. En dat al 13 jaar.

 

Bronvermelding
Alle informatie die we delen in bovenstaand artikel hebben we verkregen dankzij raadpleging van openbare informatie.

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!