straat bakkie
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Bij het lezen van het stuk van Diaan realiseer ik me dat ik ook ruim een jaar actief ben bij Straat Consulaat ondertussen. Diaan was een van de eerste mensen die zich nieuw aanmeldde bij Straat Consulaat toen ik begonnen was en we hadden het er laatst over dat ik in het eerste telefoongesprek al zei: “beetje rare vraag misschien, maar ben jij zelf dakloos geweest? Nee, maar wel in herstel van een verslaving, zei Diaan. Nou, daar ben ik blij mee, want juist mensen met ervaring zoeken wij!”

Tja, ook ik moest even mijn draai vinden in hoe je dingen bespreekt met toekomstige vrijwilligers 😛 Gelukkig vond Diaan het alleen maar leuk en kon ze mijn directheid waarderen. En nu zijn we alweer een jaar verder, iets wijzer en enorm gegroeid als organisatie! Op naar nog een jaartje Straat Consulaat 🙂

Met groeten van Mieke

p.s. op de foto de nieuwe look van Straat Bakkie, binnenkort wordt het op de ramen geplakt (=reeds daar red.)

Back en Pools leren!

Ik werk alweer een jaar voor Straat Consulaat. Wat gaat de tijd toch snel. Jammer dat ik in een burn-out zit, waardoor ik niet zoveel kan werken dan dat ik zou willen. Maar ik zit niet helemaal stil gelukkig.

Ik ben nu zo’n maand of 4 Pools aan het leren. En hoop over een half jaartje een beetje met mijn Poolse medemensen te kunnen communiceren. Ik heb contact met een Poolse vrouw die nu 14 jaar in Den Haag woont en uitstekend Nederlands spreekt.
Maar dat geldt helaas niet voor iedereen. Ze zei dat de Poolse mensen in Nederland zich heel erg eenzaam voelen omdat ze de taal niet spreken en daarom vooral met elkaar optrekken.

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Ik merk op het werk ook hoe problematisch het voor hen is. Het vergt veel handen en voetenwerk om dingen duidelijk te maken. Vorige week dinsdag heb ik een middag als gastvrouw meegedraaid in het nieuwe pand aan de Torenstraat (Straat Bakkie). Er was aardig wat aanloop van thuis- en dakloze mensen, maar ook voorbijgangers en toeristen. De sfeer was ontspannen en de koffie smaakte heerlijk. Ik begin voorlopig met 1 middag in de week en wil dit weer langzaam opbouwen.

Ik zou zeggen, kom gezellig een bakkie doen, of babbelen met 1 van de medewerkers. Iedereen is welkom.

Lieve groet,
Diaan

Nieuwtjes koffiebar

De koffiebar is alweer bijna een maand geopend! Hopelijk ben jij al langs geweest en heb je kennisgemaakt met onze gastheren en gastvrouwen en de barista’s achter de koffiebar en smaakte de koffie of thee goed. Ben je nog niet geweest? Kom snel langs! Je kunt van maandag t/m vrijdag tussen 10 en 16u een bakkie komen doen. Als je geld hebt, betaal je 3,50 euro voor je eigen bakkie. En je kunt iemand anders die geen geld heeft een bakkie cadeau doen.

Dat komt hier vandaan:

Caffè Sospeso – Uitgestelde Koffie

Deze traditie is begonnen in Napels maar begint zich nu razendsnel over de wereld te verspreiden. Het gebruik is al jaren onderdeel van de Napolitaanse tradities.
Een “uitgestelde koffie” wordt betaald door iemand die graag met anderen deelt.

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Het is een systeem !

heel eenvoudig, waarbij iemand van tevoren een kop koffie of meerdere koppen koffie koopt voor iemand die het niet kan betalen. Je weet dus vooraf niet precies voor wie je bestelt. We houden de “uitgestelde koffie” bij op ons krijtbord zodat het voor al onze bezoekers duidelijk is hoeveel “uitgestelde koffie” wij die dag hebben. Wie zich geen koffie kan veroorloven, om wat voor reden dan ook is daarom welkom bij Straat Bakkie om een “uitgestelde koffie” te komen drinken.

Vrijwilligers krijgen 1 bak koffie uit de barista-machine cadeau van Straat Consulaat en kunnen onbeperkt filterkoffie krijgen. Of thee natuurlijk!

Praktijkverklaring MBO niveau 1 halen?

Ook nieuw in de koffiebar is dat vrijwilligers een praktijkverklaring MBO niveau 1 kunnen behalen voor de volgende opleidingen:

 1. Assistent horeca, voeding en voedingsindustrie – als barista;
 2. Assistent dienstverlening – als gastheer of gastvrouw.

Deze praktijkverklaring kun je krijgen als je bepaalde taken en vaardigheden goed beheerst. Thecla is leermeester en leert je deze taken en vaardigheden aan.

Zo’n traject duurt gemiddeld 3 maanden. De praktijkverklaring is een mooie erkenning voor je werk en alles wat je geleerd hebt en kan ook een opstap zijn naar een opleiding op een hoger niveau of naar een betaalde baan in de horeca.

Interesse? Laat het Mieke en Thecla weten!

 

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Van Yvonne Louise

Rutte blijft nog een jaartje

Het kabinet is wel gevallen
maar Mark Rutte blijft staan
ze hadden het zo goed bedacht
zonder te bedenken wat dan
maar wel dat Mark Rutte onverwijld kon gaan.

Rutte had al reeds het antwoord
voordat zij hadden kunnen spreken
en nu hij blijft
was hij toch zo slecht nog niet
nader bekeken

Wat de hierop volgende politieke uittocht gaat betekenen
is nog niet te overzien
maar dat meerderen zich al rijk rekenen
kan ook voorbarig blijken, misschien.

Tips van de maand

Zet je radio eens op Den Haag FM! Naast dat Marlies regelmatig heel vroeg op moet om met Bob staat op! bij te kletsen en Peter alles weet over Radio Tonka, wordt Straat Consulaat ook aangeprezen in een radiospotje! We zijn een jaar lang 3x per dag te horen in een reclameblok. Er wordt in de reclame verwezen naar onze actiepagina: Actiepagina!

Check die actiepagina, want daar staat op hoe je Straat Consulaat kunt ondersteunen en verwijs er ook naar als er in je familie, vrienden, kennissen of vage bekendenkring mensen zijn die geld kunnen missen en/of graag iets voor dakloze mensen willen doen.

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

 

Altijd al willen weten wat Berry Pfennigwerth, Belangenbehartiger bij Straat Consulaat doet?

Klik op deze link: Berry’s verhaal