Wat je altijd wilde weten maar niet durft te vragen…

Deze keer mocht David Rietveld, van Groen Links in Den Haag, zijn vraag stellen aan daklozen.

Zijn vraag: Hoe erg zijn de afkeurende blikken op straat?

Arie:Hij heeft niet zoveel last van de afkeurende blikken op straat vertelt hij. Hij vertelt dat hij ook erg veel aandacht aan zijn uiterlijk besteedt, zodat hij er naar eigen zeggen niet als een dakloze uitziet. Helaas kent de politie hem wel als dakloze en wordt hij geregeld staande gehouden voor futiliteiten door de politie. Hij wordt vaak zonder duidelijke reden weggestuurd als hij ergens op een bankje zit onder het mom van ophouden zonder redelijk doel. Geregeld loopt hij ook boetes voor kleine zaken op, die hij niet kan betalen, waardoor hij later weer op de signaleringslijst verschijnt voor openstaande boetes. Hij probeert politieagenten dan ook altijd uit de weg te gaan; ze geven hem het gevoel dat hij altijd in overtreding is, puur omdat hij dakloos is.

Monique: Leeft op straat en is verslaafd aan heroïne en cocaïne. Op straat voelt ze zich altijd ongemakkelijk. Ze voelt de ogen in haar rug prikken van de mensen die haar veroordelen zonder haar achtergrond te kennen. Ze ontwijkt stelselmatig het centrum van Den Haag en vermijdt drukke plaatsen. Pas werd ze in een winkel naar buiten gestuurd om wie ze was. Ze had er geen verbod en steelt ook niet. Toch werd ze zonder aanwijsbare reden uit de winkel gestuurd in aanwezigheid van het winkelend publiek. Ze voelde zich als een crimineel bekeken. Sindsdien vraagt ze vaak aan anderen om iets voor haar mee te nemen, zo is ze geschrokken van deze ervaring.

Mohammed: Hij is van mening dat hij altijd gepakt wordt. Hij is er alleen nog niet uit of dit is omdat hij dakloos is of omdat hij Marokkaan is. Hij maakt zich hier niet meer druk om zegt hij. De mensen hebben schijt aan mij en en ik aan hen is zijn redenering. Hij gaat alleen nog met mensen uit zijn circuit om en heeft alle banden met de rest van de wereld verbroken. Zijn familie wil ook niks meer met hem van doen hebben.

Over David Rietveld

David Rietveld is – met een korte onderbreking – sinds 2010 lid van het partijbestuur met de portefeuille Interne Partijontwikkeling. Hij houdt zich bezig met het onderhoud en vernieuwing van Statuten en Reglementen, het beleid rondom de landelijke werkgroepen en andere verenigingszaken.

In het dagelijks leven is David als beleidsmedewerker werkzaam bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. David woont samen met zijn vriendin en twee zoons in Den Haag, waar hij van 2006 tot 2014 voor GroenLinks lid was van de gemeenteraad.

https://groenlinks.nl/mensen/david-rietveld