Stel je toch eens voor, beste lezer, je bent een verantwoordelijk persoon, en ‘s ochtends kom je dan als een van de eersten aan op je werk, op het gemeentehuis! Bescheiden als je bent ga je dan niet pontificaal via de voorzijde, tenminste, niet altijd, maar dan neem je ook weleens de zijdeur, die `s nachts kennelijk openblijft! En wat gebeurt er dan? Dan ga je letterlijk onderuit ! Onderuit! Letterlijk! Het zou verboden moeten worden!

En wat is er dan gebeurd? Wel, kennelijk is er dan `s nachts iemand via die open deur naar binnen gedrongen, en heeft het nodig gevonden om in de hal, aan de zijkant van het gemeentehuis zijn of haar gal te spugen! Gal! De galbak!
Zou diegene daar een bedoeling mee hebben? Daar iets mee willen zeggen? Wellicht zoiets als:”ik heb echt overal schijt aan!?” Want dat lag er ook hè! Schijt! Vloeibare stinkende schijt! En dan ga je daarover letterlijk onderuit. Hoewel, niet echt letterlijk over die schijt, maar over het babylotiondoekje waarmee die schijt wonderbaarlijk genoeg keurig was bedekt!
Het zou verboden moeten worden!

En dat kan natuurlijk maar één soort persoon zijn hè, zo van dat volk waarvoor je je als verantwoordelijk persoon, persoonlijk inzet! Zwerfvolk!
Het zou verboden moeten worden!

En je krijgt natuurlijk gelijk, als altijd, wanneer je er bij het vragen naar incidenten bij de politie achterkomt dat zich die afgelopen nacht maar liefst twéé zwervers bij de alarmdienst hebben gemeld, die hadden 1-1-2 gebeld.
En ja, de vrouwelijke helft was inderdaad zwaar gal aan het spugen, én zwaar aan de schijt, én stierf van de pijn. Dat vrouwelijke kwartje beter gezegd, want hij was nogal fors en van haar was al bijna niets meer over.
Gelukkig waren er twee politiewagens eerder ter plekke dan de ambulance en die besloten na wat onderling gekeuvel en een vluchtige check vast te houden aan het zwervers S.O.S.-beleid ( de Sterf- Op- Straat-regeling) en lieten ze daar waar ze waren. ‘T kwartje alweer gevallen en krimpend van de pijn op de grond.

Een heel eind buiten het centrum van Den Haag, dat wel, een héél eind en er reden nog geen trams! Ze moeten er uren over hebben gedaan om in zo`n conditie het gemeentehuis te hebben bereikt! Expres? Zouden ze daar een bedoeling mee hebben? Daar iets mee willen zeggen?
Zou het anders kunnen zijn dat zij weer neerzeeg op de grond en hij een deurtje open vond, zodat zij even kon verpozen, en zich toen genoodzaakt zag, aldaar haar gal en shit te lozen?
Het zou verboden moeten worden!

En waar zijn zij dan gebleven? Even navragen bij de EHBO`s dan maar?
En jawel, alweer gelijk, zij hebben zich toch brutaalweg bij het ziekenhuis gemeld, en dat heeft haar gehouden! “Retteketet, je gaat beter naar bed, en heeft toen in een dag of zeven, haar vege lijf gered, ze is nu nog in leven!”
Verdorie! Wat een situatie! Stel je toch eens voor, beste lezer, dat je zo iemand, als verantwoordelijk persoon, nog eens tegenkomt! Stel je toch eens voor, dat zo iemand dan tegen je zegt te hopen dat je bij een volgende gelegenheid weer net zo onderuit gaat, en dan niet alleen letterlijk, maar vooral ook figuurlijk! En dan hè? En dan? Wat moeten we dan?
Het zou verboden moeten worden!

Linda Land