Tijdens de Haagse winterregeling is de nachtopvang gratis en is er extra nachtopvang. Straat Consulaat is blij met deze mogelijkheid, want de “normale” nachtopvang is al maanden vol en niet zelden worden er ’s avonds 15 mensen weggestuurd, omdat er geen plek voor ze is.

Wij vroegen de gemeente waarom er deze week geen winterregeling was. Deze regeling gaat in bij langdurige kou, waarbij de (gevoels)temperatuur ’s nachts heel laag kan zijn. Het was immers verrekte koud! Wij kregen als antwoord dat er diverse keren overleg is geweest met andere grote steden en de GGD-arts in Utrecht en er werd besloten om het niet te doen. Geen winterregeling. Achterbanners vroegen aan vijf daklozen in Den Haag hoe het hen deze week is vergaan.

“Ik slaap op een bootje, droog, uit de wind en met twee honden die mij warmte geven. Maar als ik geen honden had gehad, was ik niet onder de dekens vandaan gekomen. Als je nu in de kou, vochtig in de wind zit verkleum je helemaal! Ik heb aan de buitenkant van mijn boot al drie keer ijs gehad. Ik weet hoe het is om zonder bootje buiten te slapen, maar dat was nu niet fijn geweest. 2 jaar geleden had ik een bakfiets met vuilniszakken vol dekens bij me en zelfs met hond lag er nog een laagje ijs op mijn deken.”.

Bij het Leger des Heils zitten vier mensen aan tafel te slapen, omdat het er ‘s nachts te koud voor is. Wat vonden zij de afgelopen dagen van het weer?

“Overdag kom ik bij het Leger des Heils om op te warmen. ‘s Avonds houd ik mezelf warm door muziek te spelen op wat voorhanden is en een kaarsje. Ik sta met mijn tentje uit de wind, in een fietsenhok op een bedrijventerrein, waar mensen mij in de ochtend een kop koffie komen brengen. Vooral maandag-, dinsdag- en woensdagnacht was het guur en naar om buiten in mijn tentje te liggen. Ik heb al een paar jaar ervaring met buiten slapen, ik ken de trucjes, maar als je die nog niet kent, zeker met die wind is het heel koud.”

“Heb het maandag en dinsdag heel koud gehad, de kou van de grond en de gure wind was verschrikkelijk. Ik ben er ziek van geworden, zo ziek dat ik nu een bed in de ziekenboeg heb gekregen bij de Kesslerstichting.”

“Ik slaap buiten en overdag kom ik in verschillende voorzieningen om warm te worden en bij te slapen. ‘s Nachts heb ik veel lagen kleding aan, lig ik op en onder dekens maar mijn gezicht, handen en voeten worden ijskoud. Ik moet regelmatig even eruit om te bewegen om zo weer een beetje warme handen en voeten te krijgen. Het is nu echt te koud om buiten te liggen!”

“Ik loop de hele nacht rond omdat ik geen geschikte slaapplaats kan vinden, overdag slaap ik in verschillende voorzieningen en in de bibliotheek. Al word ik bij de bibliotheek gelijk weggestuurd als ik even wegdommel.”

Een aantal van deze mensen nodigt de ambtenaren van harte uit om een nachtje bij hen door te brengen. Wel graag met de temperaturen van afgelopen dagen, toen het nog niet koud genoeg was om de winterregeling te openen.