web analytics

Buiten beeld, maar wel dakloos – het belang van de ETHOS-telling

Buiten beeld, maar wel dakloos – het belang van de ETHOS-telling

Veel dakloze mensen komen niet voor in bestaande cijfers over dakloosheid. Niet omdat ze er niet zijn, maar omdat ze buiten beeld blijven door hun leeftijd, veronderstelde zelfredzaamheid of wettelijke status. Ze zijn niet in beeld bij traditionele dakloosheidsorganisaties zoals opvanginstellingen, maar wél bij partijen die te maken hebben met precair wonen: mensen die bankslapen, in hostels verblijven, illegaal op vakantieparken wonen of in kelderboxen. Volgens de ETHOS Light-definitie staan al deze leefsituaties gelijk aan dakloosheid. Het is daarom ontzettend belangrijk dat ook die organisaties, diensten, instellingen en personen die deze mensen in beeld hebben meetellen.

Femke’s ervaring illustreert dit probleem: “Ik ben door een onveilige thuissituatie, met code oranje in de vrouwenopvang geplaatst. Na drie maanden ging code oranje eraf en belande ik in de winteropvang. Omdat ik voor het systeem zelfredzaam genoeg ben, kom ik niet in aanmerking voor maatschappelijke opvang. Voor het CBS zou ik zowel in de vrouwenopvang als in de tijdelijk winteropvang niet mee tellen. Ik ben heel blij dat ik in de ETHOS telling wel meetel. Ik hoop dat de ETHOS telling laat zien dat de groep vrouwen die dakloos is, veel groter is dan nu word gedacht! Als we dit weten, kunnen we een veel beter beleid maken dat aansluit op huidige behoefte.”

Bij Straat Consulaat vinden we de ETHOS-telling heel belangrijk. Je kunt namelijk geen goed beleid maken als je niet weet over hoeveel mensen het gaat, wie ze zijn en waar ze verblijven.

Veel mensen in een situatie van dakloosheid zijn onzichtbaar – ze worden niet gezien als dakloos, maar hebben simpelweg geen eigen thuis. Ze slapen bij familie op de bank of verblijven op een vakantiepark of camping. Al deze situaties tellen mee bij de ETHOS-telling.

Uit de resultaten van eerdere tellingen blijkt dat het betrekken van een breed scala aan organisaties van cruciaal belang is om zicht te krijgen op de problematiek van dak- en thuisloosheid. Organisaties die zich niet specifiek richten op dak- en thuisloze mensen brachten ongeveer de helft van de getelde personen in beeld, met name de ‘onzichtbare’ of ‘verborgen’ groep. Lees meer over de resultaten tweede ETHOS telling op de website van Kansfonds.

Doe mee aan de telling! De telling voeren we op 8 april 2025 uit met liefst zoveel mogelijk organisaties en instanties die direct of indirect zicht hebben op mensen die dak- of thuisloos zijn.

Herken je dit uit je werk? Ken je mensen in zo’n situatie? Dan hebben we jou nodig om mee te tellen. Alleen samen kunnen we het probleem echt zichtbaar maken.

Wil je meer weten over de ETHOS-telling in Den Haag, lees dan hier verder. Wil je weten waarom Straat Consulaat meedoet, of twijfel je hoe jouw organisatie kan bijdragen? Neem contact op met Joy via joy@straatconsulaat.nl

 

Lees ook:

Advertentie

Straatwijzer online

Agenda

Wekelijkse nieuwsupdates

Share This