Het Straat Consulaat, dat opkomt voor dakloze mensen, heeft een nieuw onderkomen aan de Torenstraat. “De drempel om hier binnen te lopen is letterlijk heel laag.” Stichting Straat Consulaat is verhuisd. Van drie kamers in een kantoorpand naar zes etages in het hart van de stad met op de begane grond Straatbakkie, een koffiebar gerund door dertien vrijwilligers van wie het gros ooit dak- of thuisloos was en nu belangeloos is opgeleid tot barista door Espresso Service West.

De bedoeling is dat zowel mensen uit de buurt als dak- en thuisloze mensen hier kunnen komen om zich even op te laden, koffie te drinken, informatie in te winnen tijdens de spreekuren of gewoon voor de gezelligheid. Wie het wat breder heeft, kan een uitgestelde koffie kopen, dan reken je een koffie af voor een willekeurig persoon die het minder breed heeft.

“Dat is oorspronkelijk een traditie uit Napels,” vertelt bedrijfsleider Thecla Walta (62). “Dit is dankzij alle ramen een open ruimte. De drempel om hier binnen te lopen is letterlijk heel laag. Iedereen is welkom.” Hoewel het Straat Consulaat zijn deuren aan de Torenstraat al op 1 juli opende, doet Walta het nog rustig aan. “Nu verkopen we alleen koffie, maar uiteindelijk wil ik ook een menukaartje. Simpele dingen, zoals tosti’s en soep. Of misschien kunnen mensen uit de buurt iets bakken wat wij kunnen verkopen. De Dirk van den Broek komt al iedere dag broodjes en fruit brengen. Helemaal uit zichzelf. En het servies, de plantenpotten, bestek en glazen zijn een grote gift van Dille en Kamille.”

Lees het volledige artikel op de website van Den Haag Centraal:

Bij Straat Consulaat bestel je een bakkie voor een ander

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!

Foto:  Eveline van Egdom