Een persoonlijk verslag van Luc en Rohan na hun bezoek aan Tim ‘S Jongers’ theatercollege.
“Het is eigenlijk schokkend dat deze verhalen nog steeds verteld moeten worden,” zegt Luc, terwijl hij terugblikt op de theatervoorstelling van Tim ‘S Jongers. Samen met Rohan, beiden ervaringskenners uit de Achterban van Straat Consulaat, bezocht hij onlangs het uitverkochte theatercollege over ‘Armoede uitgelegd aan mensen met geld’. Een voorstelling die niet alleen confronteert, maar vooral ook aanzet tot anders kijken.
Tim ‘S Jongers tourt momenteel door het land met een glashelder verhaal: onze kijk op armoede klopt van geen kant. In zijn voorstelling ‘Armoede uitgelegd aan mensen met geld’, gebaseerd op zijn gelijknamige boek, probeert hij wat hij zelf de ‘begripskloof’ noemt te overbruggen – de kloof tussen welvarende, hogeropgeleide en gezonde Nederlanders (‘de hoopvollen’) en zij die dat niet zijn (‘de hooplozen’). Als ervaringsdeskundige raakt zijn boodschap direct een snaar bij Luc en Rohan. “Het hele verhaal is herkenbaar voor iedereen die financieel niet uitkomt of een stabiele basis mist,” vertelt Luc.
Uit die hoge toren komen
“Tim heeft ervaring met beide kanten,” vervolgt hij. “Hij kent zowel de hoopvolle als de hooploze momenten. Maar hij blijft met zijn voeten in de klei staan, dicht bij de mensen. En hij geeft heel duidelijk aan: als je beleid wilt maken voor mensen die in armoede leven, moet je uit die hoge toren komen, uit dat ijspaleis. Je moet zelf zien, horen en ervaren wat het betekent om te leven in armoede. En niet één keer, maar wekelijks of op zijn minst maandelijks, om te horen wat er écht speelt en wat er moet gebeuren.”
Rohan vult aan: “Wat mij vooral raakt is zijn vastberadenheid. Hoe hij vanuit zijn eigen ervaring – ook al deelt hij daar minimaal over – laat zien dat je, ondanks alles, door kunt gaan met je leven opbouwen.”
Pijnlijke cijfers en systeemfouten
De voorstelling confronteert het publiek met harde cijfers en pijnlijke realiteiten. “De statistieken vlogen je om de oren,” herinnert Rohan zich. Een bijzonder confronterend moment was er toen Tim de absurditeit van daklozentellingen aan de kaak stelde. “Tim legde glashelder uit hoe beperkt deze cijfers eigenlijk zijn,” vertelt Rohan. “In de CBS-statistieken worden voornamelijk buitenslapers geteld, terwijl de werkelijkheid veel complexer is. Jongeren, vrouwen, arbeidsmigranten en economisch dakloze mensen worden nauwelijks meegenomen in deze tellingen, waardoor we geen idee hebben van de werkelijke omvang van het probleem.”
Een ander sterk voorbeeld dat Luc bijbleef: “Tim vertelde over de 100.000 verschillende coaches die allemaal gedecentraliseerd werken aan een onderdeel van het probleem – een gezondheidscoach voor gezondheidsarmoede, een budgetcoach voor financiële problemen – maar het onderliggende probleem van leven in armoede wordt zo niet opgelost.”
De kloof overbruggen
Het meest veelzeggend waren de reacties uit de zaal. “Je merkte aan sommige grappen en reacties dat een groot deel van het publiek zelf nooit armoede heeft gekend,” observeert Luc. “Dat maakt het des te belangrijker dat deze gesprekken gevoerd worden.”
Want daar draait het volgens beide ervaringsdeskundigen om: de begripskloof overbruggen. “Er is een grote kloof tussen mensen met en zonder ervaring met armoede,” zegt Rohan. “Als je echt concrete oplossingen wilt vinden, heb je kennis en ervaring van beide kanten nodig. Het is als yin en yang.” Luc knikt instemmend: “Het gaat om het weghalen van vooroordelen en het vergroten van de gunfactor. Dat is essentieel om armoede echt aan te pakken.”
Laat elkaar niet los
“Het blijft absurd dat ‘mensen met geld’ zulke sterke vooroordelen hebben over de keuzes van mensen zonder geld,” besluit Luc. Rohan vult aan met misschien wel de belangrijkste boodschap van de avond: “Tim vertelt zo mooi dat mensen elkaar niet los moeten laten. Dat je iemand echt kunt helpen door simpelweg te zeggen: ‘Ik laat je niet los’. We moeten elkaar gewoon wat meer gunnen.”
Wil jij ook ontdekken wat mensen met geld niet begrijpen over armoede? Tim ‘S Jongers komt op 10 mei naar Straat Bakkie voor een exclusieve boekbespreking in kleine setting. Slechts 40 tickets beschikbaar – mis deze unieke kans niet om het gesprek over de ‘begripskloof’ van dichtbij mee te maken! Reserveer hier je ticket.
Lees ook:
Buiten beeld, maar wel dakloos – het belang van de ETHOS-telling
Veel dakloze mensen komen niet voor in bestaande cijfers over dakloosheid. Niet omdat ze er niet zijn, maar omdat ze buiten beeld blijven door hun leeftijd, veronderstelde zelfredzaamheid of wettelijke status. Ze zijn niet in beeld bij traditionele...
Wanprestatieafspraken: Haagse sociale woningbouw blijft steken in beloftes
Met veel bombarie brachten de gemeente Den Haag en de Haagse wooncorporaties onlangs het nieuws dat er dit jaar 1.450 nieuwe sociale huurwoningen bijgebouwd worden. Dit zou blijken uit de nieuwe prestatieafspraken. Prestatieafspraken moeten jaarlijks op grond van de...
Doorbreek het genderblinde beleid: Prijswinnend onderzoek onthult hoe dakloosheid vrouwen anders treft
Onlangs werd Elleke Schreur, alumni van de master Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie aan de Universiteit Leiden, bekroond met de prestigieuze FSW Scriptieprijs 2024 en won ze ook de Universitaire Scriptieprijs 2025. Haar scriptie, getiteld "Gendered...
Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!
Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!
Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.
Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!
Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!
Voor meer berichten over de activiteiten van onze Achterban kan je hier verder kijken !
Lees over de acties die we voeren om dakloosheid tegen te gaan!