Gisteren bereikte ons het bericht dat dinsdagavond, 24 juni, Alf Berendse is overleden. Samen met Theo van Dam was Alf de grondlegger van stichting Drugpunt, nu Straat Consulaat. Toen wij in 2007 ook de belangenbehartiging voor daklozen tot onze taak gingen rekenen, heeft Alf ons met raad en daad bijgestaan om hier de vorm aan te geven die het nu heeft: met, voor en door de mensen uit de doelgroepen invloed uitoefenen.

Een lange tijd heeft hij De Achterban ondersteund en met zijn soms geniale ideeën mede vorm gegeven aan de invulling van de medezeggenschap. Daarnaast schreef hij prachtige, zwaarmoedige, gedichten waarmee hij veel mensen wist te raken. Wij leerden Alf kennen als zeer integer, intelligent, betrokken, gedreven en op zoek naar zuiverheid. Hij heeft veel betekend voor de (ex-) druggebruiker en dak en thuislozen, als luis in de pels bij gemeente en instellingen. Met chirurgische precisie wist hij steeds weer de vinger te leggen op oneerlijkheid, onrecht en de flauwekul die soms de ronde doet. Als geen ander heeft hij bijgedragen aan de emancipatie van de druggebruiker in Den Haag. Omdat hij al jaren geleden een andere weg koos, misten wij hem al een poos. Met zijn overlijden is nu definitief een einde gekomen aan zijn strijd.

De herdenkingsbijeenkomst, voorafgaand aan zijn crematie, vindt plaats op maandag 30 juni om 15:00 uur in de aula van crematorium Ockenburg.