In het kader van de week van de ‘eerlijke beeldvorming’ was na de wethouder maatschappelijke opvang, ook zijn beleidsafdeling aan de beurt om het gesprek aan te gaan met jongeren over beeldvorming.

In een open gesprek vertelde de jongeren hoe zij dakloos zijn geworden, waarna zij de vraag terugstelde; welke schakels moeten er bij jullie breken om dakloos te raken. Dit maakt het onderwerp ineens dichtbij. Want wat gebeurt als je gaat scheiden, je inkomen wegvalt, hoe reageer je op traumatische gebeurtenis, hoe lang zijn je vrienden bereid om je op te vangen? Dat zijn vragen die ze zichzelf ineens stelde.

Sommige mensen hadden al heel dichtbij het randje gestaan, anderen waren er van overtuigd dat ze de kracht hebben om het niet te laten gebeuren. We praten met elkaar over het stigma dat er leeft en wat taal en foto’s kunnen doen om dit te keren. Hoe we de buurt beter kunnen informeren als er een woonlocatie geopend word. We spreken af om vaker samen na te denken over hoe we een eerlijker beeld kunnen neerzetten, hier praten we in een aparte bijeenkomst nog eens over door met de afdeling communicatie.