De onlangs opgerichte Preventie Alliantie – een club van experts – geeft gemeenten een steuntje in de rug bij hun preventiebeleid voor het tegengaan van dakloosheid. Een gesprek over vroeg erbij zijn, nazorg, tijdelijk wonen, bestaanszekerheid en meedoen in de samenleving. Met zeven praktische preventietips om morgen meteen mee aan de slag te gaan.

“Vraag je aan de brandweer hoe we branden beter kunnen blussen, dan zullen zij zeggen: we willen een grotere brandweerauto met nog meer waterdruk. Terwijl het antwoord eigenlijk moet zijn: hang rookmelders op, plaats isolerende deuren en ga praten met de bouwers van een wijk over brandgangen in woonblokken.”

Met deze vergelijking vat Arre Zuurmond, ombudsman voor de metropool Amsterdam, het daklozenvraagstuk samen: voorkomen is beter dan genezen. Hij is een van de experts van de recent opgerichte Preventie Alliantie, die klaarstaat om gemeenten te ondersteunen bij het versterken van hun preventieve aanpak van dakloosheid. Want dak- en thuisloosheid voorkomen klinkt prachtig, maar ga er maar aan staan als gemeente. Je moet een sterk preventiebeleid ontwikkelen én zorgen dat dit wordt uitgevoerd. Hoe ga je te werk zonder het wiel opnieuw uit te vinden? Welke tools zijn er al? Welke maatregelen mag je niet over het hoofd zien? En met welke plannen kun je morgen al beginnen om dak- en thuisloosheid te voorkomen en terug te dringen?

Lees het complete artikel op de website van https://magazines.rijksoverheid.nl/vws/iedereenondereendak:

7 tips van de Preventie Alliantie