• Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Blogger

Persbericht

Dak- en thuislozen worden op 1 juni 2021 na ruimhartige opvang tijdens de Corona lockdown periodes weer op straat gezet. Staatssecretaris Paul Blokhuis riep bij het begin van de lockdown de Gemeenten op voorzieningen zo snel mogelijk te regelen: ‘Gemeenten moeten alle daklozen tijdens de lockdown een slaapplek aanbieden, ook degenen die daar volgens de Staatssecretaris normaal gesproken geen recht op hebben. Op 1 juni is het afgelopen met deze noodopvang.

Belangenorganisaties voor dak en -thuislozen uit de 4 grote steden verzetten zich tegen de sluiting van de Corona noodopvang voor daklozen. Een cruciaal mensenrecht is het recht op behoorlijke huisvesting, wat betekent dat alle mensen het recht hebben om ergens veilig, vreedzaam en waardig te kunnen leven. Door de noodopvang te sluiten worden grote groepen mensen, waaronder zogenaamd zelfredzame daklozen, ongedocumenteerden of EU- (arbeids) migranten uitgesloten van hun recht op tijdelijk onderdak en behoorlijke huisvesting.

Door mensen die tijdelijk geen vaste woon- of verblijfsplaats hebben op te vangen en noodzakelijke zorg te verlenen creëer je ruimte om te werken aan een structurele oplossing voor de toekomst van deze mensen. Honderden mensen in de 4 grote steden moeten weer andere oplossingen zoeken, weer buiten slapen in parken, onder een brug of tussen de struiken. Zo kunnen ze onmogelijk bouwen aan een betere toekomst.

Ondanks dat COVID-19 in deze tijd zichtbaar gemaakt heeft hoezeer het hebben van een eigen veilig thuis een fundamentele basisbehoefte is worden mensen op straat gezet: Dat vinden we niet acceptabel: mensen horen niet tegen hun wil buiten te moeten slapen!

Daarom vragen wij aan de gemeentes om het recht op huisvesting te garanderen en alle mensen op te vangen die zich melden als dakloos en niemand af te wijzen. Ook niet als mensen sterk genoeg bevonden worden om voor zichzelf te zorgen, ook niet als ze uit een andere stad komen en ook niet als ze ongedocumenteerd zijn of EU (arbeids)migrant.

Wij vragen de landelijke politiek om het mogelijk te maken voor gemeenten om iedere burger in de stad fatsoenlijk op te vangen en een stap verder te helpen. Om gemeenten te faciliteren bij de opvang van ongedocumenteerden en EU- (arbeids-) migranten die dakloos zijn geraakt en zorg nodig hebben om hun leven weer op te bouwen.


Noot voor de redactie:
In Amsterdam word actie gevoerd en is er gelegenheid voor interviews en foto’s: Hotel Buitenlucht zal plaatsvinden op maandag 31 mei van 11:00 tot 12:00 uur in het Vondelpark bij de hoofdingang aan de Stadhouderskade. Contactgegevens voor interviews en vragen: Dennis Lahey (woordvoerder Straatalliantie): 06-19860716

In Den Haag wordt actie gevoerd en is er gelegenheid voor interviews en foto’s: Er wordt een dorp gebouwd voor dak- en thuislozen: Niemand op Straat: Bouw Mee! zal plaatsvinden op maandag 31 mei van 11:00 tot 13:00 uur op het Plein tegenover de ingang van de Tweede Kamer. Contactgegevens voor interviews en vragen: Marlies Filbri (Directeur Straatconsulaat: 06-43833590)

In Rotterdam kunnen interviews worden aangevraagd bij: Frank van der Schee (Woordvoerder Basisberaad: 06-50601176).

In Utrecht kunnen interviews worden aangevraagd bij: Jaap Meeuwsen (Woordvoerder De Achterkant 06-52047540)

Download het persbericht in PDF formaat