De man met de lange witte baard op een bankje, z’n spullen in een winkelwagentje en met een blikje bier. Dat is het beeld dat we steeds weer terug zien in de media als dakloosheid in het nieuws is. Dit strookt al lang niet meer met de werkelijkheid. Dakloze mensen zijn mensen zoals jij en ik. Het kan iedereen overkomen. Straat Consulaat en De Achterban, een Haags platform van mensen die dakloos zijn of zijn geweest, voeren de komende twee weken actie met de “Eerlijke beeldvormingsweken” om een meer realistisch beeld te laten zien van de wereld van dakloze mensen.

De Achterban jongeren hebben een programma gemaakt voor de “Eerlijke beeldvormingsweken” dat is gebaseerd op hun eigen ervaringen. Vaish (ervaringswerker bij het Straat Consulaat): nadat ik 13 jaar in de Jeugdzorg had gezeten, stopte de hulp op mijn 18e en stond ik er alleen voor. Ik ben 7 jaar dak- en thuisloos geweest en heb gemerkt dat iedereen vindt dat deze mensen moeten worden opgevangen, maar niet bij hun in de wijk. Dat doet soms best pijn, mensen hebben geen idee om welke mensen het gaat. Dat het mensen zijn met studiewensen, werk, dromen, kunnen ze zich niet voorstellen. Je zou ons niet eens herkennen op straat.

Het programma opent met een rap van een jongen die zingt over zijn tijd in de nachtopvang. Samen met een fotograaf zijn er realistische foto’s gemaakt die de media kunnen gebruiken bij berichten over mensen die dakloos zijn, zodat de ouderwetse clichéfoto’s de prullenbak in kunnen. Mensen kunnen zich inschrijven voor een gesprek met de Achterban en voor een downtown stadstour. Er komt voorlichting van de beleids- en communicatieafdeling van de gemeente Den Haag. Er staat een foto-challenge gepland, waarin we mensen bewust willen maken hoe schadelijk het is om mensen op hun meest kwetsbare moment op de foto te zetten en viraal te laten gaan. Tom (vrijwilliger bij het Straat Consulaat): “In de media worden dakloze mensen al tijden lang slecht belicht. Maar als je er goed over nadenkt is het toch wel heel bizar om onze eigen mede-inwoners belachelijk te maken.

De week is geslaagd als de media gaan nadenken over de foto’s die ze bij een artikel plaatsen en dakloze mensen voortaan op een respectvolle manier in beeld komen. De eerlijke beeldvormingsweken zijn van 6 t/m 14 juli 2022. Het gehele programma van de “eerlijke beeldvormingsweken” is te vinden op www.straatconsulaat.nl. Als u interesse heeft om deel te nemen aan een activiteit, neem contact op met joy@straatconsulaat.nl.