Veel te lange dagen werken, opgehokt door je baas in een vervallen, overvol en brandgevaarlijk huis, met een habbekrats als loon. In Nederland worden mensen uitgebuit. Uitzendbureaus halen arbeidsmigranten van ver, bijvoorbeeld uit Oost-Europa, om hier in kassen, distributiecentra en slachterijen te werken, met de belofte ook vervoer en huisvesting te regelen. Eenmaal hier worden ze te vaak slecht behandeld of erbarmelijk gehuisvest.

We weten het al jaren, er zijn stapels adviezen en rapporten over geschreven, de politiek heeft al keer op keer vroom beterschap beloofd en meer geld voor handhaving uitgetrokken. En toch gebeurt er verbijsterend weinig aan. Schattingen over het aantal mensen dat ernstig wordt uitgebuit variëren van duizenden tot tienduizenden. Welkom in Nederland, een beschaafd land, maar aan de onderkant laten we je gerust in een moeras zakken.

In NRC probeerde journalist Bram Endedijk vorige week te achterhalen waarom deze beschamende situatie nu al jaren blijft voort bestaan. De economie staat op één, zei de Nationaal Rapporteur Mensenhandel. „We profiteren als Nederlanders van deze groep en vinden het normaal dat onze economie rust op hun schouders.” De Arbeidsinspectie handhaaft nauwelijks, zei de Algemene Rekenkamer. De inspectie kreeg extra geld, maar deelt weinig boetes uit en sluit zelden bedrijven. Daders gaan nog steeds vrijuit, aldus de Rekenkamer.

Lees het complete artikel op de website van het NRC:

Welkom in Nederland, een beschaafd land. Maar aan de onderkant laten we je in een moeras zakken