VN-rapporteur Balakrishnan Rajagopal op bezoek bij het Straat Consulaat.

Doen we al, dus geen reden tot verandering. Doen we niet, willen we niet, en dus ook geen reden tot verandering. Dat is kort samengevat de kabinetsreactie op de ruim zestig adviezen van de VN-rapporteur recht op adequate huisvesting voor betere borging van het recht op wonen. Tot ongenoegen en teleurstelling van mensenrechtenexperts. “Sleutelen aan het systeem en dan betere resultaten verwachten, is geen goede reactie”, zegt de rapporteur tegen PONT | Omgeving.

De herstructurering van de Tweebosbuurt in Rotterdam-Zuid paste in het democratisch tot stand gekomen woonbeleid van de gemeente Rotterdam, meent demissionair minister Hugo de Jonge van BZK in de officiële kabinetsreactie op de aanbevelingen van de VN-rapporteur. “Dat niet iedereen tevreden was met dit proces en de uitkomst hiervan, is spijtig maar helaas soms ook onvermijdelijk.”

In 2021 uitten vijf mensenrechtenrapporteurs van de Verenigde Naties ernstige zorgen over deze ‘herstructurering’ ofwel sloop van de Tweebosbuurt in Rotterdam-Zuid. Het recht op wonen van de bewoners van de buurt vol sociale huurwoningen zou geschonden worden. Een paar jaar later was de casus aanleiding voor Speciaal VN-Rapporteur recht op adequate huisvesting Balakrishnan Rajagopal om Nederland te bezoeken.

Rajagopal toog in december 2023 naar de buurt en trok daarnaast door het ganse land. De rapporteur concludeerde dat Nederland op zich goede stappen heeft gezet om het recht op wonen sterker te verankeren, maar genoeg is het niet. Daarom presenteerde hij in maart 2024 een waslijst van ruim zestig adviezen aan de Nederlandse overheid om het woonbeleid in lijn te krijgen met het recht op wonen. En nu is er dus een officiële reactie van het kabinet, met minister De Jonge als penvoerder.

Lees het volledige artikel op de website van omgevingsweb.nl:

Wat doet kabinet met waslijst aan adviezen VN-rapporteur recht op wonen? Bar weinig

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!