Daklozen via een vergoeding vanuit de Randstad naar krimpgebieden laten verhuizen, is alleen prima als de betrokken gemeenten er samen uit komen. Het mag geen eenrichtingsverkeer zijn, zei staatssecretaris Paul Blokhuis maandagmiddag in Heerlen, dat geen daklozen uit de Randstad wil opvangen.

De Heerlense wethouder Peter van Zutphen (SP) zei dat hij ‘als door een wesp gestoken’ reageerde op het voornemen van de gemeente Den Haag daklozen naar krimpgebieden te laten verhuizen.

Straat Consulaat: In de randstad is een groot tekort aan betaalbare woningen terwijl elders in het land woningen leeg staan. Veel daklozen zijn op zoek naar een betaalbare woning die de randstad lastig te vinden is. De wachtlijsten voor een sociale woning zijn lang. Sommige daklozen verblijven daarom onnodig lang in de Nachtopvang. In krimpgebieden zijn de wachtlijsten veel korter. Niet elke dakloze wil buiten de randstad wonen, maar voor degene die dat wel willen, zou dat een goede oplossing zijn met een beetje hulp van de gemeente.

Lees een artikel over dit onderwerp op de website van binnenlandsbestuur.nl:

Verhuizen daklozen naar krimpgebied alleen bij deal

Foto door Arenda Oomen van Paul Blokhuis, Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.