Twee vrijwilligers van de werkgroep Jongeren hebben tijdens de studiemiddag Ketenregie Zwerfjongeren Den Haag een workshop gehouden. Een ervan presenteerde zijn onderzoek “Waarom gaan jongeren niet naar de nachtopvang?”. Een professional waagde een gok: “Jongeren gaan niet naar de nachtopvang omdat ze het niet eens zijn met de regels.” Waarop onze Achterbanner reageerde met: “We hebben het hier over jongeren die niet naar de nachtopvang zijn gegaan en dus niet eens de regels kennen.” Werkelijke redenen waarom jongeren niet naar de nachtopvang willen, kunnen zijn dat ze bang zijn om met anderen op een kamer te moeten of omdat ze niet geïdentificeerd willen worden met dakloosheid.

Naast deze workshop is ook het Achterban Spel gespeeld om voorlichting te geven over de leefwereld van zwerfjongeren in Den Haag. Het spel bevat een rad van fortuin met  allerlei vragen: actie-, discussie- en weet-vragen. Deelnemers worden in groepen verdeeld en krijgen ieder € 60 euro weekgeld, net als een zwerfjongere. Afhankelijk van een goed antwoord op een vraag of een goede actie kan iemand geld winnen of verliezen.

De vragen zijn onderverdeeld in zes categorieën: softdrugs, dagbesteding, harddrugs & alcohol, dakloosheid, gezondheid en het aanbod voor jongeren. Bij iedere categorie geeft iemand een presentatie over dit onderwerp. Vragen zijn bijvoorbeeld: ‘Noem minimaal drie verschillende soorten softdrugs’, ‘Hoeveel mag je belastingvrij bijverdienen als vrijwilliger?’. Een actievraag: ’Je moet examen doen. Sla een beurt over’. Een discussie vraag: ‘Is een avond met alcohol gezelliger dan zonder?’. De antwoorden die worden gegeven zijn soms verbazingwekkend. Heeft u interesse om deze voorlichting aan uw eigen professionals te laten geven door De Achterban? Neem dan contact op met het Straat Consulaat.