Incassobureaus moeten niet langer miljarden kunnen verdienen aan kwetsbare mensen in betalingsnood. De Consumentenbond wil een einde aan excessieve incassokosten en maant het nieuwe kabinet tot actie. Ook wil de belangenclub proefprocessen voeren om de redelijkheid te checken, zegt directeur Sandra Molenaar.

,,Wij vinden het al jaren pervers dat bedrijven hun businessmodel baseren op incassokosten, zegt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond. ,,Zo verdienen ze aan het leed van anderen.” Weliswaar is het toezicht op de sector sinds de financiële crisis aangescherpt en gelden er maximale incassokosten, het blijft zwaar onvoldoende. ,,Een kleine schuld van bijvoorbeeld 50 euro kan nog steeds oplopen tot 800 euro of meer. Dat is pervers.”

In het Manifest Eerlijk Incasseren doet de Consumentenbond voorstellen die het einde van de commerciële incasso-industrie betekenen. Dat wordt hoog tijd, aldus Molenaar, die benadrukt dat liefst 600.000 huishoudens in ons land – één op de elf gezinnen – met probleemschulden kampen. ,,Als vrijwilliger bij Schuldhulpmaatje zie ik persoonlijk wat dat doet: mensen schamen zich en ervaren stress. Brieven worden vaak niet meer opengemaakt, waardoor schulden verder oplopen.” De verhalen van misstanden rond incassobureaus zijn bovendien eindeloos, van agressieve brieven tot onterecht opgelegde hoge kosten.

Lees het volledige artikel op de website van het AD:

Roep om einde aan ‘incasso-industrie’ te maken: ‘Schuld van 50 euro kan nu oplopen tot 800 euro’

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!