Plannen van het kabinet en de Tweede Kamer om de Participatiewet aan te passen, gaan gemeenten niet ver genoeg. De wet moet volgens hen op de schop.

Meteen in haar eerste maand als minister van participatie verkondigt ze een ander geluid dan haar voorgangers. Minister Carola Schouten wil de Participatiewet ‘fundamenteel bekijken’. “En dat gaat dan niet over puntjes, kan ik u verzekeren”, zei ze vorige week tegen de Tweede Kamer.

Diezelfde Kamer voelt inmiddels ook de urgentie om de rigide regelgeving die bijstandsgerechtigden hard raakt zoveel mogelijk uit de wet te schaven. Zo moet een breed gesteunde initiatiefwet van ChristenUnie, D66, GroenLinks, SP, CDA en PvdA gemeenten meer vrijheid geven om af te kunnen zien van de verplichte terugvordering van te veel ontvangen bijstand.

Schouten lijkt op haar beurt verder te willen gaan dan de kabinetsvoornemens om bijstandsgerechtigden meer bij te laten verdienen en ze niet te korten op hun uitkering als meerderjarige kinderen onder de 27 jaar nog bij ze in huis wonen.

Lees het complete artikel op de website van Trouw:

Minister Schouten wil ‘fundamentele’ veranderingen voor bijstandsgerechtigden

Bij de foto: Carola Schouten,  Minister van armoede. Foto: Martijn Beekman.