Het jongste lid van het kabinet-Rutte IV weet hoe het is om met politieke partijen samen te werken die anders denken over levensbeschouwelijke kwesties of medisch-ethische dossiers. ChristenUnie-politicus Maarten van Ooijen zat drieënhalf jaar als wethouder in Utrecht in een college met GroenLinks en D66.

Op die samenwerking zal hij de komende tijd vast terugkomen in interviews, om aan te geven dat het wel degelijk kan: in een coalitie stappen met een politieke tegenpool. Want hoewel D66 en ChristenUnie elkaar vinden in vergroening en vluchtelingenbeleid, staan ze op andere punten lijnrecht tegenover elkaar.

De benjamin (31) van het nieuwe kabinet vindt het “ontzettend spannend”, zei hij na zijn gesprek met formateur Mark Rutte. Hij hoopt met zijn jeugdigheid “misschien een beetje elan” mee te brengen. “Maar als het enige wat ze over me zeggen is dat ik zo jong ben, dan is het niet best.”

Oneindige wachtlijsten
De kersverse staatssecretaris Jeugdzorg en Preventie zal in zijn bureaula stapels rapporten vinden over hardnekkige problemen in de jeugdzorg, die sinds 2015 door de gemeenten en niet meer door het Rijk wordt verzorgd. Schier oneindige wachtlijsten, ‘zorgcowboys’ die vooral geïnteresseerd zijn in het maken van winst en de meest kwetsbare kinderen die niet de hulp krijgen die ze nodig hebben: Van Ooijen zal er zijn handen vol aan hebben. “Ik zal knokken voor ieder kind, elke dag”, zei hij na zijn gesprek.

Lees het introductie artikel van de nieuwe Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verder op de website van de NOS:

Maarten van Ooijen, Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Bij de foto: Maarten van Ooijen Staatssecretaris Volksgezondheid. Welzijn en Sport. Foto Martijn Beekman.