Hoewel het kabinet de komende jaren in totaal 8,7 miljard euro extra uitgeeft aan asiel, is er geen geld meer over voor de opvang van mensen die illegaal in ons land verblijven. Gemeenten zijn boos.

Dat blijkt uit een brief die de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) donderdag naar de aangesloten gemeenten stuurde. Het gaat om opvang die bekend werd als bed, bad, brood. Over de vraag wat te doen met uitgeprocedeerde asielzoekers viel het kabinet-Rutte II nog bijna in 2015: de VVD wilde illegaliteit strafbaar stellen, de PvdA wilde deze groep mensen juist opvangen. Het compromis tussen VVD en PvdA was een pilot met sobere opvang in vijf gemeenten: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen en Eindhoven.

In het regeerakkoord sprak het huidige kabinet in 2022 juist af dat deze opvang moest worden uitgebreid naar ‘een landelijke dekkend netwerk’, waarbij de opvang ‘altijd gericht is op terugkeer’ van de afgewezen asielzoeker naar het land van herkomst. Door zo’n landelijk netwerk zou zelfstandige gemeentelijke opvang ‘niet meer nodig’ zijn, stelde de coalitiepartijen, en ook ‘niet meer gefinancierd’ worden.

Lees het complete artikel op de website van het AD:

Kabinet trekt geen geld uit voor ‘bed, bad, brood-opvang’, gemeenten boos

Archief foto van een winteropvang in Den Haag waar iedereen welkom is tijdens koude winterperiode.

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!