Wethouder Karsten Klein van Jeugd, Sport en Welzijn heeft de werkgroep Jongeren van De Achterban bezocht. Hij was zodanig onder de indruk van de ervaringsverhalen dat hij heeft besloten om op woensdag 8 juni hoogstpersoonlijk om 7 uur ’s ochtends een kijkje te nemen in de nachtopvang van het Leger des Heils.

Een jongen vertelde namelijk:
“Wij moeten ’s ochtends met tientallen volwassen in één uur tijd douchen en naar het toilet. Er zijn twee douches en twee wc’s. Wastafels ontbreken, tanden moeten worden gepoetst in het wc fonteintje. Vervolgens mogen wij niet naar de dagopvang voor volwassenen en moeten wij een uur op straat rondhangen voordat we naar ons werk of onze school kunnen.”

De wethouder heeft naast de ervaringsverhalen ook geluisterd naar verhalen over waarmee we bezig zijn als werkgroep Jongeren. Tijdens dit gesprek is een aantal projecten gepresenteerd. Het schooltraject, waarin we willen aangeven hoe moeilijk het is om naar school te kunnen als zwerfjongere. Denk er maar eens aan, dat een dakloze jongere weer een verblijfplek heeft gevonden. Hij komt terecht in de Wet WIJ en vaak door opgebouwde schulden ook nog in de schuldsanering. Dit maakt het gewoon bijna onmogelijk terug te gaan naar school. Want de Wet WIJ vervalt, gezien je recht hebt op studiefinanciering. Terwijl je van de schuldsanering geen nieuwe schuld mag maken. Hierdoor kun je studiefinanciering vergeten want dit is een lening. Dat is problematisch, omdat een opleiding van belang is voor de verdere toekomst van een zwerfjongere.

Daarnaast is aan de wethouder kort verteld over het onderzoek ‘Waarom gaan jongeren niet naar de nachtopvang?’. En er is verteld wat er mist aan zorg voor jongeren van achttien jaar en jonger. Ook vertelden wij hoe de werkgroep Jongeren is ontstaan en hoe regio binding zorgt voor veel problemen. Sommige jongeren kunnen gewoonweg niet een nieuwe leven starten in de plaats van herkomst, zij moeten hun sociale netwerk achterlaten omdat dit juist een factor is die slechte invloed heeft. De werkgroep is erg blij dat de wethouder persoonlijk een kijkje is gaan nemen bij de nachtopvang aan de Binckhorstlaan.