Vanuit het gedachtegoed van het Straat Consulaat, – geen beleid zonder de mensen daarbij te betrekken die daar gebruik van moeten maken en een helder beeld van de realiteit -, organiseerden we afgelopen week op verzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een ‘tour dakloosheid.’

Deze tour zijn we gestart met een rondleiding langs de verschillende diensten van het Straat Consulaat zelf, in een klein kantoor, waar de tenten opgestapeld liggen. Waar de jongeren binnendruppelen en er nog wat ervaringskenners staan. In een open sfeer vertellen we veel aan het team dakloosheid van het Ministerie VWS, maar krijgen we ook genoeg vragen over ons werk en dakloosheid in het algemeen.

We vertrekken naar de Permanente Winteropvang, waar vier maanden lang mensen worden opgevangen die anders buiten hadden moeten verblijven. Omdat er geen plek is, of omdat ze volgens de gemeente geen recht hebben onder de WMO. Bij de Permanente Winteropvang staan de tijdelijke bewoners ons al op te wachten. “Wie zijn dat dan?!”, roept een van de bewoners.

“Dit zijn de mensen die landelijke het beleid maken voor jullie”. In een ongepland gesprek praten we over de wensen en obstakels om een eigen woning te hebben, “Wat moet ik daar doen, ik slaap liever buiten”, roept de bewoner stoer. Als we doorvragen, vertelt hij dat hij nu al twee en een halve maand in de winteropvang zit en het fijn vindt om een eigen bed te hebben en dat een warme douche hem toch ook wel goed doet. Hij komt tot rust.

Na deze goede gesprekken fietsen we samen met het team dakloosheid, door naar een plek diep weggestopt in het bos, waar een groepje mensen verblijft. Je voelt de stilte vallen….

daklozen tour VWS den haag
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Blogger

We fietsen vervolgens door naar het Koekamp, waar op dat moment de veldwerk bus staat. Er staan ongeveer 30 a 40 mensen. Het team dakloosheid vraagt of dit een gebruikelijk aantal is?! Het is koud, dus de winterkouderegeling is open. Dat betekent dat iedereen naar binnen mag en dat de mensen die dus bij het Koekamp stonden, vannacht buiten sliepen.

Normaal staan er ruim 80 mensen te wachten op een kop soep op het Koekamp, mensen die dagelijks de nacht noodgedwongen buiten moeten doorbrengen.

De reacties over de ‘tour dakloosheid’ zijn tot dusver lovend. Het team dakloosheid van het Ministerie VWS, was al wel eens in de opvang geweest, maar ze hadden nog niet eerder zo’n rauw en realistisch beeld gekregen van de situatie van dak- en thuisloze mensen in Den Haag.

Wij hopen dat de medewerkers van het Ministerie VWS, dit beeld in hun achterhoofd hebben wanneer ze deze week weer aan hun dagelijkse werkzaamheden beginnen.

 

 

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Blogger