De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB willen “meer grip op migratie”, zo bleek vandaag eens te meer uit een gefotografeerd onderhandelingsdocument. Achter de schermen noemen onderhandelaars maatregelen uit België als optie om het opvangprobleem het hoofd te bieden.

Maar hoe bevalt dat beleid in België?

Gezinnen prioriteit
De Belgische maatregel vorig jaar augustus was een opvallende: alleenstaande mannelijke asielzoekers zouden geen onderdak en eten meer krijgen. De reden was een nijpend tekort aan plekken voor asielzoekers.

“Als we tekort hebben aan plaatsen, ondanks alle inspanningen, om extra bedden te vinden…tja, dan geef ik prioriteit aan de gezinnen met kinderen,” zei staatssecretaris de Moor over het besluit.

Mannen kunnen zich sindsdien bij aankomst bij het aanmeldcentrum registreren als asielzoeker, maar moeten daarna wachten op straat. Wel maken ze aanspraak op een plek in een daklozenopvang. Alleen is daar ook niet voor iedereen plek: alleen al in Brussel zijn er meer dan 7000 dak- en thuislozen, terwijl er voor hen 5000 opvangplekken zijn.

Lees het complete artikel op de website van de NOS:

Formerende partijen kijken naar Belgische maatregel: geen mannen in asielopvang

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!