Steeds meer onverzekerden hebben geen toegang tot zorg.

Steeds meer mensen in Nederland hebben geen zorgverzekering. En wat als zij zorg nodig hebben? Medisch Contact dook in de oorzaken, gevolgen en problemen die artsen tegenkomen bij zorg voor onverzekerden. Lees hier het eerste deel van een drieluik.

Toen hij 30 was, kreeg Remco – die liever niet met zijn achternaam in Medisch Contact wil – een zware depressie. Hij verloor zijn baan als archeoloog en werd zijn huis uitgezet. Nu, acht jaar later, heeft hij sinds een paar maanden weer een dak boven zijn hoofd en probeert hij de draad weer op te pakken.

‘Ik heb gelukkig weinig fysieke klachten gehad. Maar mijn gebit is een probleem.’ Na acht jaar achterstallig onderhoud is hij twee kiezen kwijt. ‘De keuze tussen trekken, 80 euro, of een kroon, 800 euro, was snel gemaakt.’ Acht lange jaren leefde hij op straat, had hij geen zorgverzekering en daardoor slechts beperkte toegang tot zorg.

Recht op zorg

Dat is raar, want in Nederland is iedere inwoner bij wet verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Dit is in 2006 vastgelegd in de Zorgverzekerings­wet. Het uitgangspunt is dat iedereen recht heeft op zorg en dat we dat collectief betalen vanuit een solidariteitsbeginsel. Kort door de bocht betalen sommige mensen relatief veel voor weinig zorg en andere minder voor relatief veel zorg.

Toch vallen veel mensen buiten de boot en blijven, of raken, onverzekerd. Dit overkomt vooral dak- en thuislozen, arbeidsmigranten en mensen die illegaal in Nederland verblijven, maar ook mensen die zich vergeten in te schrijven. Bijvoorbeeld: jongeren als ze net 18 worden, ex-gedetineerden die vrijkomen na een celstraf, of mensen die langdurig in het buitenland hebben geleefd en weer in Nederland komen wonen.

Lees het complete artikel op de website van medischcontact.nl:

‘De angst voor misbruik van de wet is groter dan de wil om te helpen’