De winter is duidelijk voelbaar. De dagen worden korter, het is vaak waterkoud, de laatste blaadjes vallen van de bomen. Een jaargetijde dat zeker voor thuis- en dakloze mensen vaak zwaar is. Ook de feestdagen komen eraan en die zijn niet voor iedereen even feestelijk.

Een collega van het Straat Consulaat zei laatst dat hij in dit jaargetijde vaker chagrijnig is omdat het hem herinnert aan de donkere dagen dat hij zelf soms zijn dagen met klamme kleren en schoenen op straat doorbracht. Een lichtpuntje is dat de vier grote steden, waaronder Den Haag, de winteropvang voor dak- en thuisloze mensen openen wanneer de temperaturen onder het vriespunt zakken. De mensen die normaliter op straat slapen krijgen dan een bed, douche, warme maaltijd en ontbijt.

We hopen dat het met jullie naar omstandigheden goed gaat! Met deze nieuwsbrief willen wij jullie op de hoogte brengen van de activiteiten van de afgelopen maand en aankondigen wat op stapel staat voor december.


​Een terugblik op oktober en november

-Training Over het Straat Consulaat

Nieuws uit de wereld van daklozen in Den Haag. Gemaakt door vrijwilligers met dakloosheid als achtergrond. Ervaringsdeskundigen.
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Ron heeft een training gegeven over de geschiedenis van het Straat Consulaat. Het was een goedbezochte en zeer informatieve training.


-Training Jongeren op Drift – cliëntondersteuning jongeren

We hebben inmiddels vier trainingsavonden achter de rug over de Onafhankelijke Client Ondersteuning (OCO) jongeren.
De vrijwilligers van OCO jongeren ondersteunen thuis- en dakloze jongeren. De thema’s die aan de orde kwamen tijdens de training zijn luisteren, samenvatten en doorvragen; wat doet het Straat Consulaat; de sociale kaart dakloosheid in Den Haag; het verschil tussen hulpverlening, dienstverlening en cliëntondersteuning; en de verschillen tussen medewerkers en vrijwilligers bij het Straat Consulaat.

Er zijn twee extra trainingen ingepland, waarin wordt geoefend met 10 casussen. Aan de hand van de casussen wordt besproken welke vragen je kan verwachten van jongeren, welke vragen jij kan stellen en welke informatie en advies je kunt geven. Je kunt je niet meer opgeven voor deze training, maar er komt in de toekomst weer een nieuwe ronde.


-Van Sint Diaan voor Jeroen Melchior

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Een ADHD-duizendpoot,
dacht de Sint geschrokken.
Hij helpt de mensen uit de nood
en is bij iedereen betrokken.
En als hij ergens wel voor staat
dan zijn dat mensenrechten.
Want de mensen van de straat
daar blijft hij voor vechten.

Van Koekamp tot de noodopvang
een tentje hier een slaapzak daar,
hij gaat maar door en is niet bang.
Jeroen die krijgt het voor elkaar!

Regeltjes en slap gelul,
politiek gezwam:
dat is toch flauwekul!
Wat is er nou, wat mot je dan?

Zo gaat hij op zijn snelle fiets
Niks of niemand houdt hem tegen.
Wind en regen doen hem niets,
hij is een echte zegen.

Een fijne man, een hart van goud,
collega en een lieve vriend.
Dat is waar de Sint van houdt.
Dit gedicht heb jij verdiend.

Nu komt het einde van het jaar in zicht,
De vuurwerkbommen staan al klaar.
En rest jou nog die ene plicht…
KNALLEND naar het nieuwe jaar.

Sint en Piet


Van Diaan

Hallo allemaal,
We zitten alweer in december en gelukkig is het weer nog aangenaam. Zelfs de herfststormen zijn weggebleven. Ik heb ondertussen drie trainingen achter de rug. Erg interessant en ik heb een hoop leuke collega’s leren kennen. Ook de maaltijden tussendoor waren goed verzorgd en gezellig. Ik ga wekelijks met een collega naar de Kessler Stichting voor een praatje en de nodige ondersteuning. En wat fijn voor de mensen met een verslaving om te horen dat ik ook alcoholist ben. Vaak zijn er maar een paar woorden nodig om elkaar te begrijpen. Zoveel herkenning van beide kanten schept al snel een band. Maar ook een gezellige babbel met een dame uit Letland over skiën, snowboarden en

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger
sneeuwballen gooien, waar we allebei gek op zijn. Verder zijn het vaak “kleine” dingen die toch zo belangrijk zijn. Zoals het regelen van medicatie voor een benauwde man, of een luisterend oor als er ruzie uitbreekt. Vanaf volgende week worden mijn werkzaamheden uitgebreid. Cliëntenspreekuur meedraaien op kantoor en één keer per week naar de permanente winteropvang. En de feestdagen komen er weer aan. Ik wens iedereen alvast hele warme dagen en een verrassend goed nieuwjaar.
Groetjes van Diaan

Van Ester

Mijn naam is Ester Veldhuis. In november ben ik begonnen voor het Straat Consulaat ter ondersteuning van Mieke (vrijwilligers coördinator) en Pleun (educatieproject). In januari is Mieke met verlof en ben ik aanspreekpunt voor de vrijwilligers: E: ester@straatconsulaat.nl T: 0687300430. Wat een warm bad is deze organisatie! Allemaal bevlogen mensen die zich inzetten voor mensen in de samenleving die het moeilijk hebben door omstandigheden waar ze zelf niets aan kunnen doen. Zelf heb ik ook ruige tijden gekend, met name in mijn tienerjaren, dus ik weet hoe belangrijk het is dat je gesteund wordt. Een ommekeer voor mij was ook meditatie en gaan zien hoe je gedachten je in de greep kunnen houden (vandaar het citaat hieronder). De afgelopen jaren heb ik me ingezet voor mensen in ontwikkelingslanden en van dichtbij de impact van armoede en ongelijke kansen gezien. Voorlopig richt ik me op Nederland en sluit me aan bij Diaan: ik wens jullie warme en gezellige feestdagen toe! (Gedicht hoop: Toon Hermans)


Workshop voor Social Work studenten

In november zijn we bij de hogeschool Inholland in Den Haag geweest om onze ervaringen rond dakloze mensen en eenzaamheid te delen met studenten van de Social Work opleiding. Het maakte me blij dit te mogen doen! Het is goed studenten een beeld te geven wat ze kunnen verwachten als ze later hulpverlener zijn. En het is belangrijk dat ze trots zijn op het werk dat zij gekozen hebben te gaan doen.

Mensen denken dat het eenvoudig is om mensen met problemen te helpen, maar dat is niet mijn ervaring. Bereid je voor op huilende mensen met ongelooflijke verhalen. Als je niet sterk in je schoenen staat, kan je in een depressie raken en jezelf verliezen. Maar het is heel dankbaar werk want als sociaal werker breng je licht naar mensen die niet meer weten wat te doen en waarheen te gaan. Dus je kan trots zijn als je mensen die in het donker zitten, die alle hoop verloren zijn, kan steunen.

Het Straat Consulaat is één van die organisaties die je een richting kan helpen geven. Ik ben het Straat Consulaat dankbaar voor de ondersteuning, voor de boeken en trainingen. Speciale dank ook aan Inholland, de studenten en directie voor de uitnodiging.
Sophia


Nieuws

-Permanente Winteropvang

daklozen opvang in de winter
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

We noemden het al in de november nieuwsbrief. Even kort de herhaling: de Permanente Winter Opvang (PWO) is geopend t/m 1 april 2023 voor mensen met regiobinding in Den Haag en kwetsbare mensen uit EU-lidstaten met een zorgvraag. Het is een 24-uurs opvang in het Haga Ziekenhuis aan de Sportlaan. Er zijn 120 bedden beschikbaar.

De Winter Koude Regeling (WKR) in het schoolgebouw aan de Rooseboomstraat 10 opent de deuren bij een temperatuur van beneden 0 en voor minimaal 3 dagen en dat is deze week weer het geval vanaf donderdagavond 1 december. Mocht je iemand treffen die buiten op straat verblijft, verwijs deze persoon door.

Er zijn 100 bedden en je kan er tussen 18:00 en 21:00 terecht. Beide locaties zijn kostenvrij. Koud weekend op komst: winteropvang daklozen vervroegd open.

Kijk voor actuele informatie in onze categorie: {winteropvang}


Wist je dat……

-De duurzame cadeaukaart

Wist je dat de gemeente Den Haag Ooievaarspashouders wil helpen om energiezuinige producten te kopen? Want hoe ouder het apparaat, hoe meer stroom het gebruikt en dit zorgt voor onnodig hoge kosten. Een nieuw, energiezuinige koelkast, vriezer, wasmachine, stofzuiger, vriezer en refurbished iPad scheelt dus energie en dat scheelt een flink aantal duiten. De Duurzame Cadeaukaart is in ieder geval geldig tot en met 31 december 2023.
Korting op energiezuinige apparaten met de Ooievaarspas – Duurzame stad Den Haag


-Stichting Minimaatje –Dierenartsenzorg voor mensen met een laag inkomen

 

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Iedereen moet de mogelijkheid hebben zijn of haar huisdier goed te verzorgen. De Stichting Minimaatje zet zich in voor mensen met een laag inkomen. Minimaatje heeft elke woensdagmiddag spreekuur in Rijswijk, Kerklaan 42 van 13.00 tot 15.00 uur. Kijk hier of je in aanmerking komt voor het spreekuur. Je kunt namelijk bij Stichting Minimaatje terecht als je voldoet aan de inkomensgrens van de voedselbank.

Een afspraak maken is niet nodig. Neem bij het eerste bezoek het bewijs van inkomen mee.
Meer informatie is te vinden op: https://www.stichtingminimaatje.nl/ en de facebook pagina. Vragen zijn te stellen via Messenger en e-mail: info@stichtingminimaatje.nl


Te doen de komende tijd

-Geef je op voor de ‘Terug naar School’ training bij het ROC Mondriaan

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Samen met het ROC Mondriaan organiseert het Straat Consulaat een ‘Terug naar School’ training die je voorbereid op een vervolgopleiding. De nieuwe training start 17 januari 2023 en daar zoeken we nog deelnemers voor. Gedurende 10 weken krijg je 3 middagen per week les en begeleiding bij het oriënteren op een (leerwerk)baan en studiekosten.

De training is kosteloos.
Het belangrijkste is dat je gemotiveerd bent! Heb je vragen of wil je je aanmelden? Bel of app ons en maak een afspraak. Ben je ouder dan 28? Informeer dan of er plek is.

Infopagina op de website: {Terug naar School}

Ester: ester@straatconsulaat.nl
Tel: 06-87300430
Pleun: pleun@straatconsulaat.nl
Tel: 0642229124


-Kerstvakantie openingstijden

Behalve 1e en 2e kerstdag, oudejaars- en nieuwjaarsdag is het Straat Consulaat open en is er spreekuur.


 

Vacatures voor vrijwilligers