Utrecht neemt afscheid van de strenge bijstandsregels voor jongeren. Vorig jaar begon de gemeente een proef met een soepeler bijstandsregime, dat wordt nu beleid.

Volgens de participatiewet moeten jongeren in de bijstand voldoen aan strengere regels dan 27-plussers. Zo moeten ze eerst een maand zelfstandig op zoek naar werk of scholing voordat ze een beroep kunnen doen op het vangnet en mogen zij niet bijverdienen. Vorig jaar kondigde Utrecht aan die regels tijdelijk los te laten om jongeren beter te kunnen helpen. Zij kregen ook de mogelijkheid om bij te verdienen. Ondanks de woedende reactie die daarop volgde uit Den Haag, blijft de gemeente dat doen.

Volgens wethouder Werk en Inkomen Linda Voortman (GroenLinks) voorkomt het soepelere bijstandsregime dat jongeren zichzelf verder in de schulden steken en het vertrouwen in de overheid verliezen. ‘We zien ook dat de negatieve effecten die werden verwacht zijn uitgebleven’, zegt Voortman. ‘Het idee was dat het loslaten van de wachttijd een aanzuigende werking zou hebben en jongeren massaal bijstand zouden aanvragen terwijl ze die eigenlijk niet nodig hebben, maar die indruk hebben wij niet.’

Lees het complete artikel op de website van de Volkskrant:

Utrecht zet versoepeld bijstandsregime voor jongeren voort, ‘geen aanzuigende werking’

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!