Winterbeelden door Ellen Houtman

Zes dak- en thuisloze mensen zijn afgelopen week in Utrecht geweigerd bij de opvang, ondanks de vrieskou. Er was geen plek meer voor hen. De zorgen over het structurele gebrek aan noodopvang in de stad groeien.

Het geldt als “de absolute humanitaire ondergrens”, vinden hulpinstanties: de opvangregeling voor dak- en thuisloze mensen op dagen en nachten waarin het vriest. In de grote steden, waaronder Utrecht, geldt dan de zogeheten koudweerregeling. Iedereen zonder dak boven het hoofd mag dan in de opvang slapen, ook degenen die daar normaal gesproken geen recht op hebben. Toch ging het eergisteren mis.

“Het is een ongeluk dat je al maanden aan ziet komen”, zegt Marcel Vonk van stichting GOUD, die zich in Utrecht inzet voor dak- en thuislozen. “Al langer waarschuwen we dat het krap is in de opvang. Daarom zijn er hotelbedden ingezet. Dat is een houtje-touwtje oplossing, er is behoefte aan iets structurelers.”

Volgens stichting GOUD zijn er zo’n 40 tot 60 extra bedden nodig in de stad, die ingezet kunnen worden tijdens koud weer. “Hotels zouden echt een noodoplossing moeten zijn, alleen voor het uiterste geval.”

Volgens Vonk kan het nooit zo’n ingewikkeld vraagstuk zijn. “Als een flatgebouw afbrandt, kan de Veiligheidsregio Utrecht ook een gymzaal regelen. Waarom kunnen we dat dan niet als mensen buiten doodvriezen?”

Lees het volledige artikel op de website van rtvutrecht.nl:

'Utrecht zakt door absolute humanitaire ondergrens': zes daklozen ondanks vrieskou geweigerd bij opvang

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!