Beeld: Kim vd Wetering. Bankje in Den Haag ter illustratie.

De Utrechtse gemeenteraad heeft besloten dat het geen straatmeubilair meer gaat plaatsen dat erop gericht is het leven van daklozen te belemmeren. Na de aangenomen motie van Student en Starter en de PvdA is in het Handboek Openbare Ruimte opgenomen dat deze ‘vijandige architectuur’ niet in het Utrechtse straatbeeld past.

Bankjes met extra leuningen zodat er niet op gelegen kan worden, ongemakkelijke betonnen cilinders om op te zitten of scherpe randen op muurtjes. Het is vooral bedoeld om daklozen te weren en gedrag te sturen, zo betoogden Student en Starter en PvdA in hun eerder ingediende motie.

In principe worden huidige ontwerpen in de stad Utrecht niet aangepast, alleen in “uitzonderlijke situaties waarbij structureel overlast wordt ervaren” kijkt de gemeente of er een aanpassing gedaan kan worden.

Lees het volledige artikel op de website van rtvutrecht.nl:

Utrecht doet 'vijandige architectuur' die daklozen moet afschrikken in de ban

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!